Korpás kenyér
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
30 dkg
finomliszt |
345 |
13.5 |
1 |
70.4 |
0.2 |
0 |
30 dkg
rétesliszt |
349 |
9.4 |
1 |
73.4 |
7.2 |
0 |
10 dkg
rozsliszt |
346 |
10 |
1.1 |
73.6 |
5.7 |
0 |
20 dkg
búzakorpa |
169 |
14.9 |
4.7 |
16.7 |
42.4 |
0 |
5 dkg
szójaliszt |
514 |
41.6 |
28.5 |
22.1 |
10.9 |
0 |
15 dkg
burgonya |
94 |
2.5 |
0.2 |
20 |
2.5 |
0 |
3 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
1 kiskanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 evőkanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 evőkanál
zsír |
898 |
0.1 |
99.7 |
0 |
0 |
100 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A finomliszt felét a cukorral és az élesztővel egy pohár langyos vízzel elkeverjük és egy órát kelni hagyjuk. A többi lisztet a sóval egy mély tálban összekeverjük, a közepébe mélyedést készítünk, bele rakjuk a főtt, áttört krumplit és a kovászt. Összegyúrjuk és annyi langyos vizet fokozatosan hozzáöntve, hogy rugalmas tésztát kapjunk kidagasztjuk. A tetejét belisztezzük, tiszta konyharuhával letakarjuk és szobahőmérsékleten duplájára kelesztjük. Utána lisztezett deszkára borítjuk és 4 egyforma
darabra osztjuk. Hosszúkás kenyereket sodrunk, kizsírozott sütőlemezre rakjuk. Ismét kelesztjük, úgy 40 percet. 200 fokon fél órát, majd 150 fokon 20-25 percig sütjük. A sütő aljába kis tálban tegyünk vizet.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)