Leveles tepertös pogácsa
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 kg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
2 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
2 evőkanál
rum |
365 |
52 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 dl
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
1 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
80 dkg
tepertő |
335 |
13.7 |
30.8 |
0.3 |
0 |
90 |
2 kávéskanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Kevés langyos tejben kevés cukorral kb. 10 perc alatt felfuttatjuk az élesztőt. A liszttel, a felfuttatott élesztővel, tejföllel, sóval, rummal, kevés langyos vízzel kemény tésztává gyúrjuk, alaposan kidolgozzuk. Lisztezett gyúrótáblán ujjnyi vastagságúra, kocka alakúra nyújtjuk. A tepertőt ledaráljuk, jól megborsozzuk, majd egyharmad részét a tésztára kenjük. Hajtogatjuk balról, felülről, jobbról, alulról. Fél órán keresztül hideg helyen hagyjuk pihenni, letakarva. Megint kinyújtjuk, a harmad tepertővel bekenjük, hajtogatjuk. Ismét pihentetjük. Harmadszorra is kinyújtjuk, a maradék teperővel bekenjük, hajtogatjuk és pihentetjük fél órán keresztül. Másfél ujjnyira nyújtjuk, bevagdossuk, pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk és pihentetjük. A tojással a pogácsa tetejét megkenjük.
Ne rakjuk szorosan egymás mellé, mert nőni fog.
Előmelegített, 200 fokos sütőben sütjük 15-20 percig.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)