Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Ír gulyás Dózsa módra

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Párolt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
ízlés szerint kakukkfű 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint feketebors 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 mokkáskanál citromhéj 0 0 0 0 0 0
10 db olívabogyó 138 1.4 13.9 1.8 2.4 0
4 db paprika  20 1.2 0.3 3 0.9 0
2 adag fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
4 db sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
2 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
1 liter barnasör 51 0 0 5.9 0 0
1 kg marhafelsál 243 17 19 0.6 0 83
4 db paszternák ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Először is, az ír gulyás nem igazán leves, állaga valahol a leves és pörkölt között félúton határozható meg. Igazi egytálétel. A marha legjobb részeiből készül, például felsálból. A húst megmossuk, nagy kockákra vágjuk, őrölt borssal elkevert lisztben megforgatjuk, és forró olajban átpirítjuk. A kicsumázott paprikát ugyancsak forró olajban megpirítjuk, lehúzzuk a héját, és kis kockákra vágjuk. A húst felöntjük a sörrel, babérlevelet, kakukkfüvet teszünk bele, és lefedve, lassú tűzön egy órát főzzük. Beletesszük a vastagabb karikákra vágott sárgarépát, a hosszában félbevágott paszternákot és fehérrépát, megsózzuk, és ugyancsak lefedve addig főzzük, míg a hús és zöldség megpuhul. Ha kész, hozzáadjuk a felkockázott piros husú paprikát és az olívabogyót, és még egyet forralunk rajta. Tálalásnál reszelt citromhéjjal és finomra vágott petrezselyemmel hintjük meg.
Sáfrányos rizst vagy burgonyapürét adhatunk hozzá.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)