Ír gulyás Dózsa módra (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 25 perc A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Marhából Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Párolt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség Hozzávalók 6 személyre:
Először is, az ír gulyás nem igazán leves, állaga valahol a leves és pörkölt között félúton határozható meg. Igazi egytálétel. A marha legjobb részeiből készül, például felsálból. A húst megmossuk, nagy kockákra vágjuk, őrölt borssal elkevert lisztben megforgatjuk, és forró olajban átpirítjuk. A kicsumázott paprikát ugyancsak forró olajban megpirítjuk, lehúzzuk a héját, és kis kockákra vágjuk. A húst felöntjük a sörrel, babérlevelet, kakukkfüvet teszünk bele, és lefedve, lassú tűzön egy órát főzzük. Beletesszük a vastagabb karikákra vágott sárgarépát, a hosszában félbevágott paszternákot és fehérrépát, megsózzuk, és ugyancsak lefedve addig főzzük, míg a hús és zöldség megpuhul. Ha kész, hozzáadjuk a felkockázott piros husú paprikát és az olívabogyót, és még egyet forralunk rajta. Tálalásnál reszelt citromhéjjal és finomra vágott petrezselyemmel hintjük meg. Sáfrányos rizst vagy burgonyapürét adhatunk hozzá. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||