Zsályás pulykatekercs
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
60 dkg
pulykamell |
106 |
24.1 |
9.5 |
1 |
0 |
60 |
1/2 csokor
zsálya |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
8 dkg
parmezán sajt |
375 |
22.6 |
29.7 |
1.6 |
0 |
0 |
8 dkg
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
3 evőkanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
1/8 liter
száraz fehérbor |
70 |
0 |
0 |
16 |
0 |
0 |
6 dkg
paradicsom |
22 |
1 |
0.2 |
4 |
1.8 |
0 |
1 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
2 dl
tejszín |
372 |
21.5 |
30.6 |
2 |
0 |
90 |
2 evőkanál
citromlé |
18 |
0.2 |
0 |
3.1 |
0 |
0 |
igény szerint
citromkarikák |
25 |
0.4 |
5.8 |
2.3 |
0 |
0 |
igény szerint
petrezselyemzöld |
61 |
4.4 |
0.4 |
9.8 |
4.3 |
0 |
igény szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
igény szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A megmosott és szárazra törölt pulykamellfiléket kiveregetjük, majd sózzuk, borsozzuk. A zsályát megmossuk, lerázzuk, leveleit lecsipkedjük. Néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többivel beborítjuk a parmezánnal bevont húst. A hússzeleteket a keskenyebbik oldaluknál fogva felgöngyöljük, és fogvájóval vagy hústűvel erősen megtűzzük. A vöröshagymát megtisztítjuk. Az olajat mély serpenyőben felhevítjük, majd a hústekercseket körös-körül aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk az egészben hagyott hagymafejeket, és a pecsenyelében üvegesre pároljuk. Felöntjük 1/4 liter vízzel meg a száraz fehérborral, felforraljuk, majd a forrástól számítva 5 percig főzzük. A megmosott, megtisztított paradicsomot félbe- vagy negyedekre vágjuk. A tojássárgáját 4 evőkanál tejszínnel elkeverjük. A maradék tejszínt, a paradicsomdarabokkal a tekercsekhez adjuk, majd összeforraljuk. A serpenyőt a tűzhely szélére húzzuk. A húst kivesszük, és melegen tartjuk. A mártást a tojássárgás tejszínnel besűrítjük, majd sóval, borssal és citromlével ízesítjük. A pulykatekercseket kevés mártással tálra helyezzük. A félretett zsályalevelekkel, citromkarikákkal és petrezselyemzölddel díszítjük. A maradék mártást külön kínáljuk hozzá.
Köretként főtt szélesmetéltet adhatunk.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)