Zsályás pulykatekercs (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 25 perc A recept forrása: Niki A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Pulykából Cimkék: Húsételek, Főétel, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Göngyölt, Hétvégi ebéd, Párolt, Sós, Meleg, Zöldség, Húsfélék, Tejtermékek Hozzávalók 4 személyre:
A megmosott és szárazra törölt pulykamellfiléket kiveregetjük, majd sózzuk, borsozzuk. A zsályát megmossuk, lerázzuk, leveleit lecsipkedjük. Néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többivel beborítjuk a parmezánnal bevont húst. A hússzeleteket a keskenyebbik oldaluknál fogva felgöngyöljük, és fogvájóval vagy hústűvel erősen megtűzzük. A vöröshagymát megtisztítjuk. Az olajat mély serpenyőben felhevítjük, majd a hústekercseket körös-körül aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk az egészben hagyott hagymafejeket, és a pecsenyelében üvegesre pároljuk. Felöntjük 1/4 liter vízzel meg a száraz fehérborral, felforraljuk, majd a forrástól számítva 5 percig főzzük. A megmosott, megtisztított paradicsomot félbe- vagy negyedekre vágjuk. A tojássárgáját 4 evőkanál tejszínnel elkeverjük. A maradék tejszínt, a paradicsomdarabokkal a tekercsekhez adjuk, majd összeforraljuk. A serpenyőt a tűzhely szélére húzzuk. A húst kivesszük, és melegen tartjuk. A mártást a tojássárgás tejszínnel besűrítjük, majd sóval, borssal és citromlével ízesítjük. A pulykatekercseket kevés mártással tálra helyezzük. A félretett zsályalevelekkel, citromkarikákkal és petrezselyemzölddel díszítjük. A maradék mártást külön kínáljuk hozzá. Köretként főtt szélesmetéltet adhatunk. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||