Vajaszsemle
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
5 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
1 kávéskanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
5 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
15 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 kg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Az élesztőt a meglangyosított és kiskanál cukorral elkevert tejben felfuttatjuk, majd hozzáadva a langyos vaj kétharmadát, a tojást és egy deci vizet habosra keverjük. A többi cukrot, a sót és a lisztet összeszitáljuk, majd a tejes keveréket hozzáadva, rugalmas tésztává gyúrjuk. Ne sajnáljuk az időt, szép sima tésztát kell kapnunk. Kendővel letakarva, meleg helyen, kb egy óra alatt kelesszük a duplájára. Osszuk a tésztát 16 darabra és alakítsuk zsemle formájúra, tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, ne túl közel egymáshoz, mert nőni fognak! Kenjük le a tetejüket a maradék vajjal, melyet olvasszunk fel, de langyosan használjuk a kenéshez, hagyjuk még egy fél órát kelni. A sütő aljába tegyünk vízzel teli edénykét és melegítsük elő 175 fokra. A zsemléket 20-25 perc alatt süssük meg, ha elkészültek, simítsuk át a tetejüket vízzel és hagyjuk a sütőajtóban két percig.
Finom, ropogós igazi reggel péksütemény.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)