Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Vajaszsemle

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 135 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Reggeli, Uzsonna, Csőben sült, Kemence, Sós, Tojás, Tejtermékek, Gabonafélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
5 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
1 kávéskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
5 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
15 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1 kg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az élesztőt a meglangyosított és kiskanál cukorral elkevert tejben felfuttatjuk, majd hozzáadva a langyos vaj kétharmadát, a tojást és egy deci vizet habosra keverjük. A többi cukrot, a sót és a lisztet összeszitáljuk, majd a tejes keveréket hozzáadva, rugalmas tésztává gyúrjuk. Ne sajnáljuk az időt, szép sima tésztát kell kapnunk. Kendővel letakarva, meleg helyen, kb egy óra alatt kelesszük a duplájára. Osszuk a tésztát 16 darabra és alakítsuk zsemle formájúra, tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, ne túl közel egymáshoz, mert nőni fognak! Kenjük le a tetejüket a maradék vajjal, melyet olvasszunk fel, de langyosan használjuk a kenéshez, hagyjuk még egy fél órát kelni. A sütő aljába tegyünk vízzel teli edénykét és melegítsük elő 175 fokra. A zsemléket 20-25 perc alatt süssük meg, ha elkészültek, simítsuk át a tetejüket vízzel és hagyjuk a sütőajtóban két percig.
Finom, ropogós igazi reggel péksütemény.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)