Üzbég piláf
A báránycombot csontozzuk ki és a húst úgy formázzuk, hogy két nagyobb, 3 centi vastag szeletet kapjunk. Az olajat öntsük vastag falú, szorosan lefedhető, öntöttvas fazékba és hevítsük fel. Az egyik fej hagymát és a csontot, mozgatva, süssük át, majd ha megbarnultak dobjuk ki. A húst sózzuk, borsozzuk meg, majd oldalanként, 4 perc alatt, pirítsuk le, az olajban és tegyük félre. A többi hagymát, vágjuk finomra és pároljuk üvegesre a sütőzsiradékban, adjuk hozzá a vékony hasábokra vágott répát és süssük aranybarnára, ez kb 8 perc. Dobjuk bele a megtisztított, de egészben hagyott, fokhagymagerezdeket, pár percig kevergessük, adjuk hozzá az őrölt fűszereket és öntsük fel fél liter forrásban lévő vízzel. 5 percig forraljuk, tegyük bele a húst, majd egészen kis lángon vagy 150 fokos sütőben pároljuk háromnegyed órát. Adjuk hozzá a rizst (pl: basmati), simítsuk el és merőkanállal formáljunk gödröket a rizsbe és, annyi, forrásban lévő vízzel öntsük fel, hogy a rizs szintjében legyen. Még háromnegyed órát pároljuk, majd vegyük ki a hússzeleteket és alaposan keverjük össze a rizst és a zöldségeket. Ha szükséges sózzuk meg. A húst tegyük vissza a tetejére és még negyed órát hagyjuk a lángon. A felöntés során, mindig forrásban lévő vizet használjunk és a párolás alatt ne emelgessük a fedőt.
A húsokat felszeleteljük és a tál közepére halmozott piláf tetején elrendezve tálaljuk.
Borbolya nélkül nem az igazi. Magyarországon is gyűjthető!!
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)