Egyszerű töltött káposzta
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
ízlés szerint
füstölt szalonna |
696 |
9 |
73 |
0 |
0 |
105 |
2 evőkanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
50 dkg
lapocka (sertés) |
286 |
17.5 |
23.9 |
0.3 |
0 |
72 |
1 kg
savanyúkáposzta |
20 |
1.1 |
0.2 |
3.4 |
2.1 |
0 |
8 dkg
rizs |
352 |
8 |
0.3 |
77.5 |
1.4 |
0 |
2 fej
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
1 teáskanál
pirospaprika |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
20 db
feketebors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 dl
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A recept egyszerűségét az adja, hogy igazából nem is töltött a káposzta. A savanyú káposztát ízlésünknek megfelelően mossuk át, kóstoljuk meg, mert ehetetlenül savanyúvá teheti ételünket. A töltelékhez a lapockát megdaráljuk, összekeverjük a nyers rizzsel, pirospaprikával és egy fej, nagyon finomra vágott hagymával, borssal, majd gombócokat formázunk. Az olajon megpároljuk a másik fej felaprított hagymát, ráterítjük az apró káposzta felét és rárakosgatjuk a gombócokat, majd a maradék apró káposztával beborítjuk, felöntjük vízzel és kis lángon, fedő alatt megfőzzük. Ízlés szerint némi füstölt szalonnát vagy maradék szalonnabőrt is tehetünk bele.
Tálaláskor bőségesen meglocsoljuk tejföllel.
A friss, puha kenyeret el ne felejtsük.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)