Toszkán kenyérsaláta (panzanella)
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
4 evőkanál
olívaolaj |
901 |
0 |
99.6 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 evőkanál
balzsamecet |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
2 evőkanál
fehérborecet |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 csokor
bazsalikom |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 csokor
újhagyma |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 db
kigyóuborka |
12 |
1 |
0.1 |
1.7 |
0.9 |
0 |
40 dkg
koktélparadicsom |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
40 dkg
kenyér |
251 |
10 |
0.8 |
53.5 |
1.1 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Ehhez a salátához, Toszkánában, sózatlan kenyeret használnak, de ez a mi ízlésünknek meglehetősen szokatlan volna, szikkadt fehérkenyérből is készíthető és finom. Igazi "szegényétel", laktató, a maradékok felhasználását célozza, de a maga egyszerűségében remek, nem kell és nem is szabad túlcifrázni. A kenyeret, de valóban szikkadt legyen, hogy felszívja az zamatos dresszinget, ha kell, előző nap vágjuk szeletekre, kockázzuk nagyobbacska darabokra. A koktélparadicsomot, ez kellően édes a salátánkhoz, negyedeljük fel, az uborkát szintén negyedelve kockázzuk fel, az újhagymát, zöldjével együtt, vágjuk fél centis karikákra, végül az összes hozzávalót szórjuk egy mély tálba, majd az ecetekből és az olajból, némi sóval és őrölt borssal készített dresszinggel keverjük el. Néhány órára hűtsük be. Végül az összetépkedett bazsalikomlevelekkel elvegyítve tálaljuk.
Díszítsük durvára darált borssal.
Egy forró nyári napon laktató ebéd lehet, de grillezett húsok mellé is illik.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)