| alapanyag | kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 50 dkg liszt | 339 | 11.7 | 2.7 | 70.7 | 4.7 | 0 |
| 2 teáskanál konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 22 dkg vaj | 372 | 27.7 | 28.1 | 1.6 | 0 | 100 |
| 2 dl tejföl (20%) | 216 | 3.3 | 20 | 3.9 | 0 | 110 |
| 2 db tojás | 66 | 5.4 | 4.8 | 0.3 | 0 | 274 |
| 3 dkg élesztő | 78 | 16.7 | 1.2 | 0 | 0.2 | 0 |
| 1 teáskanál cukor | 402 | 0 | 0 | 99.9 | 0 | 0 |
| 15 dkg tökmag | 616 | 33.9 | 51.5 | 3.6 | 0 | 0 |
| 1 kiskanál bors | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | ||||||
A tökmagot szárazon megpirítjuk, majd a harmadát félre tesszük. A többit durvára törjük. Fél deci vízben a cukorral és egy evőkanál liszttel felfuttatjuk az élesztőt. Tálba öntjük, majd a sót, a lisztet, a morzsolt vajat, egy tojást és a tejfölt hozzáadjuk. Rugalmas tésztává gyúrjuk. Beledolgozzuk az összetört tökmagot és hűtőben hagyjuk kelni egy éjszakát. Másnap ujjnyi vastagra nyújtjuk, kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és szobahőmérsékleten fél órát pihentetjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a félretett tojással lekenjük és a maradék tökmaggal meghintjük. 180 fokra előmelegített sütőben, negyed óra alatt megsütjük.