Svéd lapkenyér (Knäckebröd)
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
3-4 evőkanál
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
1 kávéskanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
4 evőkanál
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
1 teáskanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
25 dkg
teljes kiőrlésű rozsliszt |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
igény szerint
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A tészta hozzávalóit késes keverőben összedolgozzuk, annyi tejet adjunk hozzá, hogy kemény tésztává tudjuk gyúrni! Végül, 20 perc pihentetés után, lisztezett deszkán, késfok vastagságúra nyújtjuk. 20 centis körökre vágjuk, majd a közepüket, kis pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sűrűn megszurkáljuk a tésztát vagy, a spéci, csücskös nyújtófával átnyújtjuk és kiolajozott tepsiben, 170 fokra előmelegített sütőben, 10 perc alatt, aranybarnára sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
Lekvárral, vajjal vagy sós krémekkel és füstölt lazaccal kínáljuk.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)