Szilvás gombóc - nudli
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
15 dkg
zsemlemorzsa |
344 |
10.2 |
0.9 |
73.3 |
4.2 |
0 |
20 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1.5 teáskanál
fahéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
15 dkg
margarin (70% zsírtartalmú) |
294 |
2.6 |
30 |
3 |
0 |
109 |
35 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
50 dkg
szilva |
47 |
0.8 |
0 |
10.2 |
1.7 |
0 |
1 kg
burgonya |
94 |
2.5 |
0.2 |
20 |
2.5 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, kockára vágjuk, és megfőzzük. Ha megfőtt, áttörjük.
FONTOS: Hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni! /Ha melegen kezdjük elkészíteni a burgonyát, túl sok lisztet vesz fel és kőkemény lesz a gombóc./
A szilvát megmossuk, kimagozzuk, ha kell, feldaraboljuk. Ha az összetört burgonya szobahőmérsékletűre lehűlt, akkor teszünk hozzá egy teáskanálnyi sót, 2-3 evőkanálnyi margarint és összedolgozzuk. A lisztet folyamatosan adagoljuk és csak annyit teszünk hozzá, hogy rugalmas, homogén tésztát kapjunk.
Lisztezett deszkán /különben leragad/, fél cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és kb. 6x6 cm-es négyzetekre vágjuk. A négyzetre vágott tésztába tesszük a szilvát, és csapott teáskanál fahéjas cukorral megszórjuk, két tenyerünk között gombóccá gyúrjuk.
A tésztából nem csak gombócot, hanem nudlit is készíthetünk. A nudlihoz a tésztából körömnyi darabokat vágunk, és csíkokra sodorjuk.
Nagy lábasban lévő, lobogó forró, picit sós vízben főzzük ki úgy, hogy a beletett gombócokat, nudlikat azonnal, óvatosan megkeverjük, hogy le ne ragadjanak az edény aljára. Ha a gombócok vagy nudlik a víztetejére felemelkednek, hagyjuk még 3-5 percet a forrásban lévő vízben, majd szűrővel kiszedve lecsöpögtetjük, áttesszük a pirított zsemlemorzsába, és megforgatjuk benne. FONTOS: A frissen főtt gombóc tésztája nagyon könnyen szakad, ezért a pirított zsemlemorzsába rakva várjunk egy kicsit a forgatással!
Pirított zsemlemorzsa elkészítése:
A megmaradt margarint egy edényben megolvasztjuk, hozzátesszük a zsemlemorzsát, és aranysárgára pirítjuk. Ha kész a tűzről levéve, folyamatosan keverjük, amíg lehűl egy kicsit vagy tegyük át egy másik edénybe.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)