Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Gnocchi gorgonzolás mártással

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 20 perc
Munkaidő: 10 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben:  Főtt tészták 
Cimkék: Előételek, Főétel előtt, Főétel, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Böjt, Párolt, Főtt, Sós, Meleg, Zöldség, Tejtermékek, Gyümölcsök, Tészták, Húsvét
Hozzávalók

Gnocchi gorgonzolás-diós mártással
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
4 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
20 dkg gorgonzola 34 3.4 0.1 4.6 0 1
ízlés szerint fehérbors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
2 maréknyi dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
10 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Gnocchi alaptészta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
20 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
10 dkg durum dara 0 ? ? ? ? ?
1 kg burgonya  94 2.5 0.2 20 2.5 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Gnocchi gorgonzolás-diós mártással
A vajat felmelegítjük és beleforgatjuk a gorombára vágott diót. Két perc pirítás után, beleöntjük a tejszínt és a lereszelt gorgonzolát. Megborsozzuk és óvatosan sózzuk, mert a sajt is sós. Kevergetve, kis lángon addig főzzük, amíg a sajt elolvad. A megfőtt gnocchikat a mártásba forgatjuk, majd reszelt parmezánnal és finomra vagdalt petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Gnocchi alaptészta
A burgonyát héjában megfőzzük és még forrón meghámozva, áttörjük. Mindig lisztes burgonyát használjunk és újkrumplival sem érdemes próbálkozni. Ha a burgonya langyosra hűlt dolgozzuk el a tojással, a darával és a sóval, a lisztet fokozatosan adagoljuk, lehet, hogy több, lehet, hogy kevesebb kell hozzá. Ez nagyban függ a burgonyától. Puha, de mégis rugalmas, és nem ragadós tésztát kell kapnunk. Lisztezett felületen nyújtsuk ki és vágjuk akkora darabokra, hogy kis diónyi gombócokká tudjuk formázni, majd a gombóckákat gördítsük végig egy villa belső oldalán, hogy bordásak legyenek. Így jobban megtapad rajtuk az ízes mártás. A tésztát bő, sós vízben főzzük ki, néha megkeverve, hogy ne ragadjon le. Ha a feljön a tészta a víz felszínére, elkészült. Lecsepegtetve, lehetőleg azonnal, a mártásba szedjük. Ha a mélyhűtőbe tesszük, egy rétegben hagyjuk lehűlni és így fagyasszuk le. Ha átfagyott, tegyük át zacskóba. Felhasználáskor kevés olajon melegítsük át, majd öntsük rá a szószt.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)