Káposztás-gombás pirog
Hozzávalók
Lengyel pirog (alaptészta)
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
60 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
1 teáskanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 teáskanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Káposztás-gombás pirog
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 kg
savanyúkáposzta |
20 |
1.1 |
0.2 |
3.4 |
2.1 |
0 |
15 dkg
szárított gomba |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
3 evőkanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
2 fej
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10 db
babérlevél |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Lengyel pirog (alaptészta)
A lisztet szitáljuk tálba, keverjük bele a sót, majd öntsük le másfél deci forrásban lévő vízzel. Keverjük alaposan át, a keletkező csomókat villával nyomkodjuk szét. Letakarva, öt percig, pihentessük. Ekkor féldeci hideg vizet hozzáadva gyúrjuk át és ismét pihentessük egy negyed órát. Végül az olajat is hozzáadva dagasszuk öt percet. Lisztezett deszkán nyújtsuk késfok vastagra és szaggassuk ki, kerek kiszúróval. A maradék tésztát újból összegyúrva használjuk fel. A töltelékkel megtöltve félbehajtjuk és a szélét jól lenyomkodjuk. Forrásban lévő, sós vízben főzzük, néha megkeverve, amíg a víz felszínére feljön az összes pirog.
Káposztás-gombás pirog
Áztassuk be a gombát bő liternyi, langyos vízbe. Fél órát hagyjuk állni, majd főzzük puhára. Szűrjük le a gombát és a főzőlevébe tegyük bele a káposztát, majd ezt is főzzük puhára. Közben a gombát vágjuk apróra. A felforrósított olajban pirítsuk aranybarnára, a finomra metélt hagymát, majd dobjuk rá a gombát és az időközben lecsepegtetett és rövidebb szálakra vágott káposztát. Sóval, borssal és a babérlevelekkel ízesítve röviden pirítsuk át, majd a lángot kicsire véve, fedő alatt, pároljuk 10 percig. Hagyjuk kihűlni, majd dobjuk ki a babérleveleket. Végül a masszát az elkészített tésztába töltjük. Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Olvasztott vajjal leöntve, esetleg kevés, pirított morzsával meghintve tálaljuk.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)