Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Káposztás-gombás pirog

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 45 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Főtt tészták 
Cimkék: Tészták, Főétel, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Buli, Böjt, Töltött, Főtt, Párolt, Sós, Savanyú, Meleg, Zöldség, Gombafélék
Hozzávalók

Lengyel pirog (alaptészta)
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Káposztás-gombás pirog
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg savanyúkáposzta 20 1.1 0.2 3.4 2.1 0
15 dkg szárított gomba ? ? ? ? ? ?
3 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
2 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
10 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Lengyel pirog (alaptészta)
A lisztet szitáljuk tálba, keverjük bele a sót, majd öntsük le másfél deci forrásban lévő vízzel. Keverjük alaposan át, a keletkező csomókat villával nyomkodjuk szét. Letakarva, öt percig, pihentessük. Ekkor féldeci hideg vizet hozzáadva gyúrjuk át és ismét pihentessük egy negyed órát. Végül az olajat is hozzáadva dagasszuk öt percet. Lisztezett deszkán nyújtsuk késfok vastagra és szaggassuk ki, kerek kiszúróval. A maradék tésztát újból összegyúrva használjuk fel. A töltelékkel megtöltve félbehajtjuk és a szélét jól lenyomkodjuk. Forrásban lévő, sós vízben főzzük, néha megkeverve, amíg a víz felszínére feljön az összes pirog.


Káposztás-gombás pirog
Áztassuk be a gombát bő liternyi, langyos vízbe. Fél órát hagyjuk állni, majd főzzük puhára. Szűrjük le a gombát és a főzőlevébe tegyük bele a káposztát, majd ezt is főzzük puhára. Közben a gombát vágjuk apróra. A felforrósított olajban pirítsuk aranybarnára, a finomra metélt hagymát, majd dobjuk rá a gombát és az időközben lecsepegtetett és rövidebb szálakra vágott káposztát. Sóval, borssal és a babérlevelekkel ízesítve röviden pirítsuk át, majd a lángot kicsire véve, fedő alatt, pároljuk 10 percig. Hagyjuk kihűlni, majd dobjuk ki a babérleveleket. Végül a masszát az elkészített tésztába töltjük. Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Olvasztott vajjal leöntve, esetleg kevés, pirított morzsával meghintve tálaljuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)