Túrós derelye
Hozzávalók
Túrós derelye
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 kg
tehéntúró (félzsíros) |
62 |
3.2 |
3.3 |
4.8 |
0 |
0 |
6 evőkanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 csomag
vaníliás cukor |
400 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 kávéskanál
citromhéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
20 dkg
mazsola |
287 |
2.4 |
0 |
65 |
5.4 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Gyúrt tészta
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
2 evőkanál
napraforgó olaj |
902 |
0 |
99.8 |
0 |
0 |
0 |
1 evőkanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
6 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
1 kg
finomliszt |
345 |
13.5 |
1 |
70.4 |
0.2 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Pirított zsemlemorzsa
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
4 evőkanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
10 dkg
zsemlemorzsa |
344 |
10.2 |
0.9 |
73.3 |
4.2 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Túrós derelye
A tésztát vékony téglalappá nyújtjuk. Gondolatban megfelezzük és az egyik felére egymástól megfelelő távolságot tartva teáskanálnyi tölteléket teszünk. A köztes részt vízzel megkenjük, majd ráhajtjuk a másik tésztalapot. A töltelék nélküli részt jól lenyomkodjuk, lehetőleg ne maradjon levegő a töltelék mellett, majd derelyevágóval rombuszokra vágjuk. Gyenge forrásban lévő, bő, sós vízben főzzük ki. Mindig, csak annyi tésztát tegyünk a fazékba, hogy a víz még forrásban maradjon. Néha keverjük meg, hogy ne ragadjuk a fazék aljára a tészta. Ha tészták feljöttek a felszínre, még két percig főzzük. Majd lecsepegtetve, a pirított zsemlemorzsába forgatva tálaljuk.
Ízlés szerint hintsük meg porcukorral.
Érdemes ezt a mennyiséget elkészíteni, mert nyersen jól tűri a mélyhűtőt. Sütőpapírral bélelt tálcán egy rétegben elterítve tegyük a fagyasztóba, majd, ha átfagyott, helyezzük zacskóba.
Gyúrt tészta
A lisztet a gyúrótábla közepére öntjük. A liszthalom tetejébe mélyedést vájunk, amelybe beleöntjük a sóval és 1 dl vízzel felvert tojásokat. Összemorzsoljuk, mindig a kupac közepe felé terelgetve a szétfolyó tojáslét. Ha kicsik a tojások némi vizet még adhatunk hozzá, de a tészta ne legyen lágy. Ha homogén masszává gyúrtuk, osszuk négy kb. egyforma részre és egyenként addig gyúrjuk, amíg a tészta rugalmas állagú és csomómentes nem lesz.
A tésztagolyókat olajjal vékonyan lekenve és betakarva hagyjuk egy órát pihenni. Ezután kevés lisztet felhasználva a kívánt vastagságúra nyújtjuk és szeleteljük.
Ha nem használjuk fel frissiben, lisztel meghintve, langyos, szellős helyen zörgősre szárítjuk. Vászonzacskóban sokáig eltartható.
Pirított zsemlemorzsa
Mély serpenyőben az olajat felhevítjük és a zsemlemorzsát kevergetve aranybarnára pirítjuk benne. Ha kész vegyük le a tűzről és ha nem azonnal használjuk fel öntsük át egy másik edénybe, mert az edény maradék hőjétől megéghet.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)