Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Epres-krémes torta

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 35 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Édességek 
Cimkék: Tészták, Édességek, Meleg nyári napokra, Desszert, Buli, Hétvégi ebéd, Főtt, Édes, Hideg, Tésztafélék, Tejtermékek, Gyümölcsök
Hozzávalók

Epres-krémes torta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint citromfű 0 0 0 0 0 0
igény szerint habtejszín 284 15.5 23.7 1.9 0 77
20 dkg piskótalap 0 ? ? ? ? ?
1/2 dl kávé ? ? ? ? ? ?
1/2 dl rum 365 52 0 0 0 0
30 dkg eper 39 0.9 0.6 7.2 0.8 0
2 teáskanál fahéj 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál kakaópor 313 18.5 21.7 10.5 37.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Sárgakrém
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 liter tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
25 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
5 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 db tojásfehérje 14 3 0.1 0.2 0 0
15 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 db vaníliarúd ? ? ? ? ? ?
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Epres-krémes torta
Az epret kicsumázzuk és a piskótával együtt apró kockára vágjuk. A piskótakockákat megöntözzük a rum és a kávé keverékével, majd összeforgatjuk, a forró sárgakrémmel és az eperrel. Kerek tortaformába nyomkodjuk. A tetejét meghintjük a kakaóporral elkevert fahéjjal és behűtjük. Tortaszerűen szeleteljük, a szeleteket habrózsával és citromfű levélkével díszítjük.

Sárgakrém
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kiegészítjük és egy csipet sót hozzáadva, elkezdjük habbá verni, amikor félkemény, belekeverjük a cukor kétharmadát, majd keményre verjük. Egy deci tejben simára keverjük a lisztet és a tojások sárgáját. A többi tejet, a vaníliarúd belsejét belekaparva, a rudat beledobva és a megmaradt cukrot hozzáadva, felforraljuk. Ha felforrt, a vanília rudat kidobjuk és állandó keverés mellett, belekeverjük a tojásos keveréket. Mire újraforr, gyakorlatilag be is sűrűsödik. A keverést ne hagyjuk abba. Óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabot, és, még a lángon, keverjük egyneműre. A krémet azonnal, forrón használjuk fel.
Krémes, képviselőfánk töltésére ill. somlói galuskához való.



Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)