Epres-krémes torta
			
			
				 
			
		 
		
		
		
		
			Hozzávalók 
						
			
			Epres-krémes torta				
				
				| alapanyag | kalória (kcal)
 | fehérje (g)
 | zsír (g)
 | szénhidrát (g)
 | rost (g)
 | koleszterin (mg)
 | 
								
					| igény szerint				
		citromfű | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 
				
						
					| igény szerint				
		habtejszín | 284 | 15.5 | 23.7 | 1.9 | 0 | 77 | 
				
						
					| 20 dkg				
		piskótalap | 0 | ? | ? | ? | ? | ? | 
				
						
					| 1/2 dl				
		kávé | ? | ? | ? | ? | ? | ? | 
				
						
					| 1/2 dl				
		rum | 365 | 52 | 0 | 0 | 0 | 0 | 
				
						
					| 30 dkg				
		eper | 39 | 0.9 | 0.6 | 7.2 | 0.8 | 0 | 
				
						
					| 2 teáskanál				
		fahéj | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 
				
						
					| 2 evőkanál				
		kakaópor | 313 | 18.5 | 21.7 | 10.5 | 37.7 | 0 | 
				
		| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | 
Sárgakrém				
				
				| alapanyag | kalória (kcal)
 | fehérje (g)
 | zsír (g)
 | szénhidrát (g)
 | rost (g)
 | koleszterin (mg)
 | 
								
					| 1 liter				
		tej (2.8%) | 60 | 3.4 | 2.8 | 5.3 | 0 | 10 | 
				
						
					| 25 dkg				
		cukor | 402 | 0 | 0 | 99.9 | 0 | 0 | 
				
						
					| 5 db				
		tojás | 66 | 5.4 | 4.8 | 0.3 | 0 | 274 | 
				
						
					| 3 db				
		tojásfehérje | 14 | 3 | 0.1 | 0.2 | 0 | 0 | 
				
						
					| 15 dkg				
		liszt | 339 | 11.7 | 2.7 | 70.7 | 4.7 | 0 | 
				
						
					| 1 db				
		vaníliarúd | ? | ? | ? | ? | ? | ? | 
				
						
					| 1 csipet				
		konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 
				
		| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | 
		 
		
		
						
			
Epres-krémes torta
Az epret kicsumázzuk és a piskótával együtt apró kockára vágjuk. A piskótakockákat megöntözzük a rum és a kávé keverékével, majd összeforgatjuk, a forró sárgakrémmel és az eperrel. Kerek tortaformába nyomkodjuk. A tetejét meghintjük a kakaóporral elkevert fahéjjal és behűtjük. Tortaszerűen szeleteljük, a szeleteket habrózsával és citromfű levélkével díszítjük.
Sárgakrém
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kiegészítjük és egy csipet sót hozzáadva, elkezdjük habbá verni, amikor félkemény, belekeverjük a cukor kétharmadát, majd keményre verjük. Egy deci tejben simára keverjük a lisztet és a tojások sárgáját. A többi tejet, a vaníliarúd belsejét belekaparva, a rudat beledobva és a megmaradt cukrot hozzáadva, felforraljuk. Ha felforrt, a vanília rudat kidobjuk és állandó keverés mellett, belekeverjük a tojásos keveréket. Mire újraforr, gyakorlatilag be is sűrűsödik. A keverést ne hagyjuk abba. Óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a tojáshabot, és, még a lángon, keverjük egyneműre. A krémet azonnal, forrón használjuk fel.
Krémes, képviselőfánk töltésére ill. somlói galuskához való.
		
	        
	
        
        
    
    	
    
		Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)