Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Túrós palacsintafelfújt

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Hétvégi ebéd, Buli, Töltött, Göngyölt, Rakott, Csőben sült, Édes, Meleg, Tojás, Tésztafélék, Tejtermékek, Gyümölcsök
Hozzávalók

Túrós palacsintafelfújt
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
25 dkg tehéntúró (félzsíros) 62 3.2 3.3 4.8 0 0
2 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 db citrom  31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
5 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 maréknyi mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Palacsinta alaptészta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 dl tej (1,5%) ? ? ? ? ? ?
1.5 dl szóda 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Túrós palacsintafelfújt
A túrót keverjük simára két tojás sárgájával, egy kanál cukorral, vaníliás cukorral és a mazsolával. A tojásfehérjékből, csipetnyi sóval, verjünk lágy habot és forgassuk bele óvatosan a túróba. Töltsük meg a palacsintákat a túrós töltelékkel, tekerjük fel és vágjuk keresztben félbe. Vajazzunk ki egy tepsit és szépen sorban rakjuk le a félbevágott palacsintákat. Tejfölt keverjük simára a maradék cukorral, tojással és öntsük a palacsinták tetejére. Előmelegített sütőben kb 20 perc alatt süssük meg. Hidegen is nagyon finom ha marad belőle.


Palacsinta alaptészta
A tojásokat csipetnyi sóval ízesítjük, habverővel kissé fölverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd a tejet apránként beleöntve, a habverővel simára keverjük. Sűrű, csomómentes masszát kapunk, melyet egy fél órán át pi­hentetünk. Pihentetés után szódavízzel tejszínsűrűségűre hígítjuk és két evőkanál ola­jat is beletéve még egyszer jól átkeverjük. A palacsintasütőt beolajozzuk, majd fölforrósítjuk. Egy kis merőkanálnyi tésztát csorga­tunk bele úgy, hogy közben körkörösen mozgatjuk a serpe­nyőt, így szép egyenletesen eloszlik benne a tészta és jó vékony palacsintát kapunk. A palacsinta első felét közepes lángon megsütjük. Ha a széle már kezd színt kapni, a közepéről pedig eltűnt a nedves tésztafolt, a serpenyőt megrázogatjuk - a jó palacsin­ta ilyenkor elmozdul a helyéről. Széles kés segítségével átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A második oldala fele annyi idő alatt sül meg, mint az első. A megsült palacsintát tálra csúsztatjuk és folytatjuk a sütést, amíg a tésztából tart. Csak az első palacsinta sütésénél kell olajozni a sütőt, mert a tészta olajtartalma miatt, önkenő.


Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)