Szilvás gombóc
Hozzávalók
Pirított zsemlemorzsa
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
4 evőkanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
10 dkg
zsemlemorzsa |
344 |
10.2 |
0.9 |
73.3 |
4.2 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Szilvás gombóc
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
3 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
20 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
80 dkg
burgonya |
94 |
2.5 |
0.2 |
20 |
2.5 |
0 |
igény szerint
kockacukor |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
ízlés szerint
fahéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
40 dkg
szilva |
47 |
0.8 |
0 |
10.2 |
1.7 |
0 |
ízlés szerint
porcukor |
400 |
0 |
0 |
100 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Pirított zsemlemorzsa
Mély serpenyőben az olajat felhevítjük és a zsemlemorzsát kevergetve aranybarnára pirítjuk benne. Ha kész vegyük le a tűzről és ha nem azonnal használjuk fel öntsük át egy másik edénybe, mert az edény maradék hőjétől megéghet.
Szilvás gombóc
A burgonyát sós vízben, héjában puhára főzzük és még melegen meghámozzuk, majd áttörjük. Ha kihűlt, deszkán összedolgozzuk a liszttel, a vajjal, a tojással és sóval.
A liszt mennyisége nagyban függ a burgonya lisztességétől, ha ragad a tészta, tegyünk még hozzá lisztet.
A tésztát pihentetés nélkül nyújtsuk ki fél cm vastagra, és a szilvák nagyságától függően vágjuk négyzetekre, 6-8 cm-esre. A kettévágott szilvákat kimagozzuk és a mag helyére késhegynyi fahéjat szórunk és egy kockacukrot dugunk. Így csomagoljuk be a tésztába, lisztes tenyerünk között szép kerek gombócokat tudunk formálni. Forró, sós vízben két részletben főzzük ki. Amikor a gombóc vízbe helyezése után újra forr a víz, óvatosan keverjük meg, hogy ne ragadjon le egy gombóc sem. Ha feljöttek a gombócok, még két perc főzést igényelnek, de egy darabot meg is kóstolhatunk. Tálalás előtt pirított zsemlemorzsába forgatjuk és fahéjas cukrot adunk mellé vagy olvasztott vajjal leöntve cukros mákkal szórjuk meg.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)