Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Szilvás gombóc

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Főtt tészták 
Cimkék: Tészták, Főétel, Desszert, Hétvégi ebéd, Töltött, Főtt, Édes, Meleg, Zöldség, Tésztafélék, Gyümölcsök
Hozzávalók

Pirított zsemlemorzsa
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
10 dkg zsemlemorzsa 344 10.2 0.9 73.3 4.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Szilvás gombóc
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
20 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
80 dkg burgonya  94 2.5 0.2 20 2.5 0
igény szerint kockacukor 0 ? ? ? ? ?
ízlés szerint fahéj 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
40 dkg szilva 47 0.8 0 10.2 1.7 0
ízlés szerint porcukor 400 0 0 100 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Pirított zsemlemorzsa
Mély serpenyőben az olajat felhevítjük és a zsemlemorzsát kevergetve aranybarnára pirítjuk benne. Ha kész vegyük le a tűzről és ha nem azonnal használjuk fel öntsük át egy másik edénybe, mert az edény maradék hőjétől megéghet.

Szilvás gombóc
A burgonyát sós vízben, héjában puhára főzzük és még melegen meghámozzuk, majd áttörjük. Ha kihűlt, deszkán összedolgozzuk a liszttel, a vajjal, a tojással és sóval.
A liszt mennyisége nagyban függ a burgonya lisztességétől, ha ragad a tészta, tegyünk még hozzá lisztet.
A tésztát pihentetés nélkül nyújtsuk ki fél cm vastagra, és a szilvák nagyságától függően vágjuk négyzetekre, 6-8 cm-esre. A kettévágott szilvákat kimagozzuk és a mag helyére késhegynyi fahéjat szórunk és egy kockacukrot dugunk. Így csomagoljuk be a tésztába, lisztes tenyerünk között szép kerek gombócokat tudunk formálni. Forró, sós vízben két részletben főzzük ki. Amikor a gombóc vízbe helyezése után újra forr a víz, óvatosan keverjük meg, hogy ne ragadjon le egy gombóc sem. Ha feljöttek a gombócok, még két perc főzést igényelnek, de egy darabot meg is kóstolhatunk. Tálalás előtt pirított zsemlemorzsába forgatjuk és fahéjas cukrot adunk mellé vagy olvasztott vajjal leöntve cukros mákkal szórjuk meg.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)