Sárgabarackos gombóc
Hozzávalók
Sárgabarackos gombóc
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
ízlés szerint
porcukor |
400 |
0 |
0 |
100 |
0 |
0 |
40 dkg
sárgabarack |
49 |
0.9 |
0.1 |
10.2 |
2 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
fahéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
igény szerint
kockacukor |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
80 dkg
burgonya |
94 |
2.5 |
0.2 |
20 |
2.5 |
0 |
20 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
3 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Pirított zsemlemorzsa
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
4 evőkanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
10 dkg
zsemlemorzsa |
344 |
10.2 |
0.9 |
73.3 |
4.2 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Sárgabarackos gombóc
A burgonyát sós vízben, héjában puhára főzzük és még melegen meghámozzuk, majd áttörjük. Ha kihűlt, deszkán összedolgozzuk a liszttel, a vajjal, a tojással és sóval.
A liszt mennyisége nagyban függ a burgonya lisztességétől, ha ragad a tészta, tegyünk még hozzá lisztet.
A tésztát pihentetés nélkül nyújtsuk ki fél cm vastagra, és a barackok nagyságától függően vágjuk négyzetekre, 6-8 cm-esre. A kettévágott sárgabarackot kimagozzuk és félbehajtva késhegynyi fahéjat szórunk és egy kockacukrot dugunk bele. Így csomagoljuk be a tésztába, lisztes tenyerünk között szép kerek gombócokat tudunk formálni. Forró, sós vízben két részletben főzzük ki. Amikor a gombóc vízbe helyezése után újra forr a víz, óvatosan keverjük meg, hogy ne ragadjon le egy gombóc sem. Ha feljöttek a gombócok, még két perc főzést igényelnek, de egy darabot meg is kóstolhatunk. Tálalás előtt pirított zsemlemorzsába forgatjuk és fahéjas cukrot adunk mellé.
Pirított zsemlemorzsa
Mély serpenyőben az olajat felhevítjük és a zsemlemorzsát kevergetve aranybarnára pirítjuk benne. Ha kész vegyük le a tűzről és ha nem azonnal használjuk fel öntsük át egy másik edénybe, mert az edény maradék hőjétől megéghet.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)