Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Szentgyörgyhegyi palacsinta

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Zsiradékban sült tészták 
Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Hideg téli napokra, Göngyölt, Csőben sült, Sült, Édes, Meleg, Tésztafélék, Tojás
Hozzávalók

Szentgyörgyhegyi palacsinta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
3 db tojásfehérje 14 3 0.1 0.2 0 0
1 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
2 evőkanál baracklekvár ? ? ? ? ? ?
1 adag konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Palacsinta alaptészta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
3 dl tej (1,5%) ? ? ? ? ? ?
1.5 dl szóda 0 0 0 0 0 0
3 evőkanál napraforgó olaj 902 0 99.8 0 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Diókrém
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
20 dkg dió 654 18.6 57 11.7 7.5 0
5 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
5 dkg mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
1 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Öntet
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
3 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
5 dkg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 csomag vaníliás cukor 400 0 0 99.9 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Szentgyörgyhegyi palacsinta
A sütőedény alját, egy rétegben, palacsintával kibéleljük. A többi palacsintát, a diókrémmel megtöltjük és 3 ujjnyi tekercsekre vágjuk. Szorosan egymás mellé állítva, a sütőedénybe tesszük, majd az öntettel leöntjük. Előmelegített sütőben kb 20 percig, az öntet kocsonyássá válásáig sütjük. Közben a tojásfehérjét a cukorral és csipetnyi sóval kemény habbá verjük, belekeverjük a baracklekvárt és a tészta tetejére simítjuk, majd a hőfokot 150 fokra levéve, még negyed órát, inkább szárítjuk, mint sütjük.
Kockára vágva tálaljuk.

Palacsinta alaptészta
A tojásokat csipetnyi sóval ízesítjük, habverővel kissé fölverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd a tejet apránként beleöntve, a habverővel simára keverjük. Sűrű, csomómentes masszát kapunk, melyet egy fél órán át pi­hentetünk. Pihentetés után szódavízzel tejszínsűrűségűre hígítjuk és két evőkanál ola­jat is beletéve még egyszer jól átkeverjük. A palacsintasütőt beolajozzuk, majd fölforrósítjuk. Egy kis merőkanálnyi tésztát csorga­tunk bele úgy, hogy közben körkörösen mozgatjuk a serpe­nyőt, így szép egyenletesen eloszlik benne a tészta és jó vékony palacsintát kapunk. A palacsinta első felét közepes lángon megsütjük. Ha a széle már kezd színt kapni, a közepéről pedig eltűnt a nedves tésztafolt, a serpenyőt megrázogatjuk - a jó palacsin­ta ilyenkor elmozdul a helyéről. Széles kés segítségével átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A második oldala fele annyi idő alatt sül meg, mint az első. A megsült palacsintát tálra csúsztatjuk és folytatjuk a sütést, amíg a tésztából tart. Csak az első palacsinta sütésénél kell olajozni a sütőt, mert a tészta olajtartalma miatt, önkenő.



Diókrém
A megdarált diót a cukros tejben megfőzzük és a mazsolát belekeverjük.

Öntet
A tejet a tojássárgákkal és a kétféle cukorral habosra keverjük.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)