Szentgyörgyhegyi palacsinta (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Zsiradékban sült tészták Cimkék: Tészták, Édességek, Desszert, Uzsonna, Hideg téli napokra, Göngyölt, Csőben sült, Sült, Édes, Meleg, Tésztafélék, Tojás Hozzávalók 4 személyre: Szentgyörgyhegyi palacsinta
Palacsinta alaptészta
Diókrém
Öntet
Szentgyörgyhegyi palacsinta A sütőedény alját, egy rétegben, palacsintával kibéleljük. A többi palacsintát, a diókrémmel megtöltjük és 3 ujjnyi tekercsekre vágjuk. Szorosan egymás mellé állítva, a sütőedénybe tesszük, majd az öntettel leöntjük. Előmelegített sütőben kb 20 percig, az öntet kocsonyássá válásáig sütjük. Közben a tojásfehérjét a cukorral és csipetnyi sóval kemény habbá verjük, belekeverjük a baracklekvárt és a tészta tetejére simítjuk, majd a hőfokot 150 fokra levéve, még negyed órát, inkább szárítjuk, mint sütjük. Kockára vágva tálaljuk. Palacsinta alaptészta A tojásokat csipetnyi sóval ízesítjük, habverővel kissé fölverjük. Beleszitáljuk a lisztet, majd a tejet apránként beleöntve, a habverővel simára keverjük. Sűrű, csomómentes masszát kapunk, melyet egy fél órán át pihentetünk. Pihentetés után szódavízzel tejszínsűrűségűre hígítjuk és két evőkanál olajat is beletéve még egyszer jól átkeverjük. A palacsintasütőt beolajozzuk, majd fölforrósítjuk. Egy kis merőkanálnyi tésztát csorgatunk bele úgy, hogy közben körkörösen mozgatjuk a serpenyőt, így szép egyenletesen eloszlik benne a tészta és jó vékony palacsintát kapunk. A palacsinta első felét közepes lángon megsütjük. Ha a széle már kezd színt kapni, a közepéről pedig eltűnt a nedves tésztafolt, a serpenyőt megrázogatjuk - a jó palacsinta ilyenkor elmozdul a helyéről. Széles kés segítségével átfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük. A második oldala fele annyi idő alatt sül meg, mint az első. A megsült palacsintát tálra csúsztatjuk és folytatjuk a sütést, amíg a tésztából tart. Csak az első palacsinta sütésénél kell olajozni a sütőt, mert a tészta olajtartalma miatt, önkenő. Diókrém A megdarált diót a cukros tejben megfőzzük és a mazsolát belekeverjük. Öntet A tejet a tojássárgákkal és a kétféle cukorral habosra keverjük. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||