Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Székelykáposzta

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 90 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Sertésből 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Hideg téli napokra, Karácsony, Buli, Hétvégi ebéd, Párolt, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 kg csülök  328 16 29 0.3 0 0
30 dkg lapocka (sertés)  286 17.5 23.9 0.3 0 72
2 kg savanyúkáposzta 20 1.1 0.2 3.4 2.1 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 db zöldpaprika  20 1.2 0.3 3 2 0
1 db paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
10 dkg bacon 0 10 45 0 0 105
15 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
3 db babérlevél 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi szurokfű 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál majoránna 0 0 0 0 0 0
1 késhegynyi köménymag 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
2 evőkanál fűszerpaprika 342 13 4 63 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A kockákra vágott bacont megpirítjuk, a zsírján megfuttatjuk a felszeletelt hagymát és zöldpaprikát. Hozzáadjuk a felkockázott, kicsontozott csülköt és a lapockát meg a paradicsomot. Kevés víz hozzáadásával fél órát pároljuk. Beletesszük a káposztát, melyet előzőleg kellően kimostunk. Fűszerezzük 1 kávéskanál sóval, 1-1 evőkanál édes és erős paprikával, 3 babérlevéllel, ízlés szerint a többi fűszerekkel. Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje az ételt, felforraljuk, majd lefedve 30 percig takarékon főzzük, ha a húsok nem puhák, még tovább pároljuk. Levesszük a tűzről és legalább 30 percig állni hagyjuk, de másnap még jobb.
Tejföllel és friss puha kenyérrel adjuk asztalra.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)