Szardellás-hagymás lepény avagy pissaladiére
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 evőkanál
kakukkfű |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
5 dkg
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
1 üveg
olívabogyó |
138 |
1.4 |
13.9 |
1.8 |
2.4 |
0 |
1 üveg
szardella |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 kg
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
1 teáskanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 kávéskanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
10 evőkanál
olívaolaj |
901 |
0 |
99.6 |
0 |
0 |
0 |
2 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
30 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Az élesztőt két deci langyos vízben elkeverjük és a cukrot hozzáadva, felfuttatjuk. A lisztbe keverjük a sót, az élesztős keverékkel és 5 evőkanál olajjal rugalmas tésztává gyúrjuk. Bő óra alatt a kétszeresére kelesztjük. Amíg kel a tészta, a félfőre vágott hagymát a felforrósított vaj-olaj keveréken, aranybarnára, puhára pároljuk. A lángot vegyük takarékra és fedjük le az edényt. Időnként keverjük meg, a párolás kezdetén adjuk hozzá az elmorzsolt kakukkfüvet. Kevés sót adhatunk hozzá, de vigyázzunk, mert az olíva és a szardella is sós. A megkelt tésztát kinyújtjuk és kiolajozott tepsibe terítjük. Megkenjük a párolt hagymával, majd, ferdén, rács alakban kirakjuk a szardellafilékkel, ha szélesek a filék, vágjuk el hosszában. A rácsok közepére tegyünk egy szem olívabogyót. Érdemes feketét és magozottat venni.
220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc süssük meg.
Kockára vágva tálaljuk. Hidegen is, melegen is pompás bor vagy sörkorcsolya.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)