Szardellás-hagymás lepény avagy pissaladiére
			
			
				
			
		 
		
		
		
		
			Hozzávalók 
						
			
							
				
				| alapanyag | 
				kalória (kcal) | 
				fehérje (g) | 
				zsír (g) | 
				szénhidrát (g) | 
				rost (g) | 
				koleszterin (mg) | 
				
								
					| 1 evőkanál				
		kakukkfű					 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					| 5 dkg				
		vaj					 | 
					372 | 
					27.7 | 
					28.1 | 
					1.6 | 
					0 | 
					100 | 
				
				
						
					| 1 üveg				
		olívabogyó					 | 
					138 | 
					1.4 | 
					13.9 | 
					1.8 | 
					2.4 | 
					0 | 
				
				
						
					| 1 üveg				
		szardella					 | 
					? | 
					? | 
					? | 
					? | 
					? | 
					? | 
				
				
						
					1 kg				
		vöröshagyma  					 | 
					40 | 
					1.2 | 
					0.1 | 
					8.3 | 
					3.1 | 
					0 | 
				
				
						
					| 1 teáskanál				
		konyhasó					 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					| 1 kávéskanál				
		cukor					 | 
					402 | 
					0 | 
					0 | 
					99.9 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					| 10 evőkanál				
		olívaolaj					 | 
					901 | 
					0 | 
					99.6 | 
					0 | 
					0 | 
					0 | 
				
				
						
					| 2 dkg				
		élesztő					 | 
					78 | 
					16.7 | 
					1.2 | 
					0 | 
					0.2 | 
					0 | 
				
				
						
					| 30 dkg				
		liszt					 | 
					339 | 
					11.7 | 
					2.7 | 
					70.7 | 
					4.7 | 
					0 | 
				
				
		|  
				az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
				 | 
		 
		
		
						
			Az élesztőt két deci langyos vízben elkeverjük és a cukrot hozzáadva, felfuttatjuk. A lisztbe keverjük a sót, az élesztős keverékkel és 5 evőkanál olajjal rugalmas tésztává gyúrjuk. Bő óra alatt a kétszeresére kelesztjük. Amíg kel a tészta, a félfőre vágott hagymát a felforrósított vaj-olaj keveréken, aranybarnára, puhára pároljuk. A lángot vegyük takarékra és fedjük le az edényt. Időnként keverjük meg, a párolás kezdetén adjuk hozzá az elmorzsolt kakukkfüvet. Kevés sót adhatunk hozzá, de vigyázzunk, mert az olíva és a szardella is sós. A megkelt tésztát kinyújtjuk és kiolajozott tepsibe terítjük. Megkenjük a párolt hagymával, majd, ferdén, rács alakban kirakjuk a szardellafilékkel, ha szélesek a filék, vágjuk el hosszában. A rácsok közepére tegyünk egy szem olívabogyót. Érdemes feketét és magozottat venni.
220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc süssük meg.
Kockára vágva tálaljuk. Hidegen is, melegen is pompás bor vagy sörkorcsolya.
		
	        
	
        
        
    
    	
    
		Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)