Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Szardellás-hagymás lepény avagy pissaladiére

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 80 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Tészták, Reggeli, Uzsonna, Sörözés, borozás, Hétköznapi vacsora, Buli, Szilveszter, Rakott, Csőben sült, Kemence, Sós, Halak, Zöldség, Tejtermékek, Gabonafélék, FRSZ receptverseny
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 evőkanál kakukkfű 0 0 0 0 0 0
5 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 üveg olívabogyó 138 1.4 13.9 1.8 2.4 0
1 üveg szardella ? ? ? ? ? ?
1 kg vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
10 evőkanál olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
2 dkg élesztő 78 16.7 1.2 0 0.2 0
30 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az élesztőt két deci langyos vízben elkeverjük és a cukrot hozzáadva, felfuttatjuk. A lisztbe keverjük a sót, az élesztős keverékkel és 5 evőkanál olajjal rugalmas tésztává gyúrjuk. Bő óra alatt a kétszeresére kelesztjük. Amíg kel a tészta, a félfőre vágott hagymát a felforrósított vaj-olaj keveréken, aranybarnára, puhára pároljuk. A lángot vegyük takarékra és fedjük le az edényt. Időnként keverjük meg, a párolás kezdetén adjuk hozzá az elmorzsolt kakukkfüvet. Kevés sót adhatunk hozzá, de vigyázzunk, mert az olíva és a szardella is sós. A megkelt tésztát kinyújtjuk és kiolajozott tepsibe terítjük. Megkenjük a párolt hagymával, majd, ferdén, rács alakban kirakjuk a szardellafilékkel, ha szélesek a filék, vágjuk el hosszában. A rácsok közepére tegyünk egy szem olívabogyót. Érdemes feketét és magozottat venni.
220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc süssük meg.
Kockára vágva tálaljuk. Hidegen is, melegen is pompás bor vagy sörkorcsolya.



Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)