Spenótos-juhtúrós galuska
Hozzávalók
Spenótos-juhtúrós galuska
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
40 dkg
spenót |
18 |
2.3 |
0.3 |
1.8 |
6.3 |
0 |
15 dkg
juhtúró |
283 |
18.2 |
21.1 |
3 |
0 |
12 |
1 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 evőkanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Galuska
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 evőkanál
napraforgó olaj |
902 |
0 |
99.8 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
40 dkg
búzaliszt |
350 |
12.3 |
1.3 |
76.3 |
4.4 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Spenótos-juhtúrós galuska
A tejföl felében elkeverjük a juhtúrót. Evőkanálnyi olajon kicsit pároljuk a finomra vágott fokhagymát, de ne égessük meg, majd dobjuk rá a spenótot és csak addig hagyjuk a lángon, amíg össze nem esik. A galuskát, a spenótot keverjük össze, ízesítsük borssal, sóval, de óvatosan, mert a túró is sós. Öntsük a masszát kiolajozott tepsibe, kenjük a tetejére a félretett tejfölt, majd 175 fokra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt süssük át.
Galuska
Egy egész tojást, egynek a sárgáját vízzel összekeverem (kb. 4 decivel), ne tegyük bele az összeset amíg a tészta állaga nem alakul ki. Sózom, majd belekeverem a lisztet. Nem túl kemény masszává keverjük, de nem szabad alaposan kidolgozni.
Nagyobb fazékban vizet forralok, megsózom, és nokedliszaggatóról vagy vizes deszkáról a lobogva forró vízbe szaggatom. Időnként megkavarom, hogy össze ne ragadjon. Amikor a víz tetejére feljön, már jó is, akkor szűrővel kiszedem, lecsepegtetem és olajos tálba teszem, megkeverem. Nagy mennyiség estén érdemes több részletben szaggatni, főzni, mert ha túl sokáig ázik a vízben, az nem tesz jót a tésztának.
Tévedés ne essék, a nokedli frissen készítve az igazi, érdemes rá pár percet várni.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)