Sajtos spenótgombóc
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
10 dkg
karaván sajt |
312 |
16.5 |
26.4 |
1.7 |
0 |
96 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
szerecsendió |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
4 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
1/2 dl
tejszín |
372 |
21.5 |
30.6 |
2 |
0 |
90 |
2 db
zsemle |
147 |
5.1 |
0.4 |
30.8 |
0.5 |
0 |
60 dkg
spenót |
18 |
2.3 |
0.3 |
1.8 |
6.3 |
0 |
10 dkg
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Forrásban lévő sós vízben a megtisztított spenótot leforrázzuk, majd lecsepegtetjük. A szikkadt zsemlék héját lereszeljük, apró kockákra vágjuk. Tálba tesszük, az időközben felvagdalt parajt, hozzáadjuk a vaj felét, a tejszínt és a tojásokat. Sóval, reszelt szerecsendióval, őrölt borssal ízesítjük, végül a zsemlekockákat is hozzáadva, összegyúrjuk. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle és sós vízbe téve 6-8 percig főzzük. Amikor a gombócok a víz tetejére feljönnek, kiszedjük és jól lecsepegtetjük. Tűzálló tálba téve, meglocsoljuk a zúzott fokhagymával ízesített, olvasztott vajjal és meghintjük a reszelt sajttal. Forró sütőbe tolva, éppen csak ráolvasztjuk a sajtot.
Önálló ebédként vagy szárazabb húsok köreteként is megállja a helyét.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)