Sajtos spenótgombóc (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása: Gixer
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Főtt-sült tészták 
Cimkék: Tészták, Köretek, Főétel mellé, Főétel, Hétköznapi vacsora, Hétvégi ebéd, Böjt, Csőben sült, Főtt, Sós, Meleg, Tésztafélék, Zöldség

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
10 dkg karaván sajt 312 16.5 26.4 1.7 0 96
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint szerecsendió 0 0 0 0 0 0
3 gerezd fokhagyma 134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1/2 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
2 db zsemle 147 5.1 0.4 30.8 0.5 0
60 dkg spenót 18 2.3 0.3 1.8 6.3 0
10 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Forrásban lévő sós vízben a megtisztított spenótot leforrázzuk, majd lecsepegtetjük. A szikkadt zsemlék héját lereszeljük, apró kockákra vágjuk. Tálba tesszük, az időközben felvagdalt parajt, hozzáadjuk a vaj felét, a tejszínt és a tojásokat. Sóval, reszelt szerecsendióval, őrölt borssal ízesítjük, végül a zsemlekockákat is hozzáadva, összegyúrjuk. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle és sós vízbe téve 6-8 percig főzzük. Amikor a gombócok a víz tetejére feljönnek, kiszedjük és jól lecsepegtetjük. Tűzálló tálba téve, meglocsoljuk a zúzott fokhagymával ízesített, olvasztott vajjal és meghintjük a reszelt sajttal. Forró sütőbe tolva, éppen csak ráolvasztjuk a sajtot.
Önálló ebédként vagy szárazabb húsok köreteként is megállja a helyét.