Skót karamell shortcake
Hozzávalók
Skót karamell shortcake
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
5 dkg
mandula |
610 |
27.6 |
52.2 |
6.8 |
9.8 |
0 |
15 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
6 dkg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
15 dkg
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Hozzávalók a karamell réteghez
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
3 cl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
40 dkg
sűrített tej |
282 |
19.4 |
21.6 |
2.2 |
0 |
78 |
3 evőkanál
méz |
327 |
0.4 |
0 |
81 |
0 |
0 |
5 dkg
barnacukor |
391 |
0 |
0 |
97.4 |
0 |
0 |
20 dkg
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A tetjére
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
2 evőkanál
étolaj |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
20 dkg
tejcsokoládé |
396 |
26 |
30.4 |
1.5 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Skót karamell shortcake
A puha vajat habosra kevertem a cukorral, majd hozzáadtam a lisztet és az őrölt mandulát is. Ezt a puha masszát belenyomkodtam egy kisebb kivajazott tepsibe és elsimítottam a kezemmel, villával megszurkáltam a tésztát. 175 fokos sütőben 20-25 percig sütöttem, csak amíg a széle aranybarna kezd lenni, ezalatt elkészítettem a karamell krémet. A leggyorsabb és legegyszerűbb módja a mikrós módszer, ezt szoktam alkalmazni általában. A karamellkrémes almás buktánál már leírtam ezt a módszert, csak ott nem volt más benne, csak a sűrített tej. A sűrített tejet a többi hozzávalóval együtt egy nagy jénai edénybe öntöttem és mikróban közepes fokozaton melegítettem 6 percig, közben 2 percenként megkevertem. Azután alacsonyabb fokozaton 10-15 percig melegítettem tovább, de 2 percenként mindig átkevertem. Figyelni kell, mert mikrótól is függ, az enyém nem túl erős. Érdemes konyhai kesztyűt viselni, mert nagyon forró tud lenni!!! Akkor jó, ha már szépen besűrűsödött és karamelles színe van. Látni fogjátok, ahogy sűrűsödik és olyan puding állagú lesz. Ezt a krémet még forrón ráöntöttem a kihűlt tésztára és hagytam teljesen kihűlni, ahogy hűl, úgy dermed meg a krém. Most csak 10 deka csoki került a tetejére, mert nem volt több otthon, de mi jobban szeretjük dupla mennyiségből, mert akkor vastagabb a csokiréteg. Az apróra tördelt csokit az étolajjal egy tálba tettem és mikróban megolvasztottam, azonnal rásimítottam a krém tetejére és hagytam ezt is megdermedni. Ezután kockára vagy szeletekre vágva tálalom. Tömény gyönyör, fogyókúrázók még csak rá se nézzenek:) Ez is nagyon finom akár karácsonyra is.
Hozzávalók a karamell réteghez
A tetjére
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)