| alapanyag | kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 1 dl tejszín | 372 | 21.5 | 30.6 | 2 | 0 | 90 |
| 2 evőkanál méz | 327 | 0.4 | 0 | 81 | 0 | 0 |
| 13 dkg pekán dió | 0 | ? | ? | ? | ? | ? |
| 13 dkg cukor | 402 | 0 | 0 | 99.9 | 0 | 0 |
| 1 db tojás | 66 | 5.4 | 4.8 | 0.3 | 0 | 274 |
| 1 csipet konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 10 dkg vaj | 372 | 27.7 | 28.1 | 1.6 | 0 | 100 |
| 8 dkg porcukor | 400 | 0 | 0 | 100 | 0 | 0 |
| 25 dkg liszt | 339 | 11.7 | 2.7 | 70.7 | 4.7 | 0 |
| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | ||||||
A liszthez hozzáadom a sót, a porcukrot, a felkockázott vajat és a tojást. Késes robotgéppel morzsásra keverem. Keverőtálba öntöm a morzsás keveréket és tésztát gyúrok belőle. Gombóccá formálom és fóliába tekerve a hűtőbe rakom. Közben elkészítem a tölteléket. A cukrot egy edénybe teszem és addig főzöm, amíg a cukor elolvad és szép simára, aranybarnára karamellizálódik. Ekkor félrehúzom az edényt, belekeverem a durvára darabolt diót és néhány percig kevergetem a tűzön, majd hozzáöntöm a tejszínt és a mézet. Jól összeforrósítom az egészet, majd félrehúzom és hagyom kihűlni. Előveszem a tésztát, és néhány percig szobahőmérsékleten pihentetem. Fólia között 3-4 mm vékonyra nyújtom, és kibélelem a tésztával a tortaformát. A hideg karamelles diós tölteléket a tésztára öntöm, szépen elsimítom. A tetejére a maradék tésztából egy kerek tésztalapot nyújtok és ráfektetem. A maradék tésztával díszíthetjük a tetejét. Tojással megkenem és megszurkálom a tetejét és 210°C-ra előmelegített sütőben 10 percig sütöm majd visszaveszem 180°C-ra és további 30-35 percig sütöm.