Római báránycsülök polentával
Hozzávalók
Római báránycsülök polentával
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
4 db
báránycsülök |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
3 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
1 ág
rozmaring |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
4 evőkanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 db
szardella |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
2 evőkanál
fehérborecet |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
2 dl
száraz fehérbor |
70 |
0 |
0 |
16 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Sült polenta
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
igény szerint
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
igény szerint
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 ág
rozmaring |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
5 dkg
parmezán sajt |
375 |
22.6 |
29.7 |
1.6 |
0 |
0 |
20 dkg
kukoricadara |
349 |
9.6 |
3.1 |
70.2 |
4.4 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Római báránycsülök polentával
Egy vastagfalú serpenyőben melegítsük fel az olajat. A hideg olajba dobjunk bele egy gerezd fokhagymát és a rozmaringágat. Lassan melegítsük föl és mielőtt a fűszerek megbarnulnának, dobjuk ki azokat. A forró olajban süssük körös-körül barnára, a bőven sózott, borsozott báránycsülköket. Öntsünk alá kevés fehérbort és tovább forgatva süssük vissza zsírjára. Vegyük le a lángot takarékra, öntsünk a serpenyőbe némi vizet és a serpenyőt lefedve, pároljuk két, két és fél órát. Néha forgassuk meg és pótoljuk a folyadékot borral vagy vízzel. Zúzzuk össze a szardellafilét és a fokhagymát a borecettel. Mielőtt a bárány teljesen megpuhulna, ezzel a péppel kenjük át és 20 perc alatt pároljuk készre.
A sült polentával tálaljuk.
Sült polenta
Forraljunk fel másfél liter vizet. A rozmaringágat, a még hideg vízbe tegyük bele, majd két perc forralás után dobjuk ki. Sózzuk, borsozzuk meg a folyadékot és folyamatosan kevergetve öntsük bele a darát. Időnként megkeverve, főzzük kb. fél órát. Óvatosan, mert pöfög. Ha elkészült, keverjük el benne a reszelt sajtot és simítsuk olajjal kikent sütőlapra, ujjnyi vastagon. Ha kihűlt, vágjuk háromszögekre. Grillrácson vagy vaj-olaj keverékben süssük aranybarnára.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)