Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Római báránycsülök polentával

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 200 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Egyéb négylábúak 
Cimkék: Húsételek, Főétel mellé, Hétvégi ebéd, Párolt, Sós, Meleg, Zöldség, Húsfélék
Hozzávalók

Római báránycsülök polentával
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
4 db báránycsülök 0 ? ? ? ? ?
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 ág rozmaring 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
3 db szardella ? ? ? ? ? ?
2 evőkanál fehérborecet ? ? ? ? ? ?
2 dl száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Sült polenta
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint olaj 899 0 99.9 0 0 0
igény szerint margarin ? ? ? ? ? ?
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 ág rozmaring 0 0 0 0 0 0
5 dkg parmezán sajt 375 22.6 29.7 1.6 0 0
20 dkg kukoricadara 349 9.6 3.1 70.2 4.4 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Római báránycsülök polentával
Egy vastagfalú serpenyőben melegítsük fel az olajat. A hideg olajba dobjunk bele egy gerezd fokhagymát és a rozmaringágat. Lassan melegítsük föl és mielőtt a fűszerek megbarnulnának, dobjuk ki azokat. A forró olajban süssük körös-körül barnára, a bőven sózott, borsozott báránycsülköket. Öntsünk alá kevés fehérbort és tovább forgatva süssük vissza zsírjára. Vegyük le a lángot takarékra, öntsünk a serpenyőbe némi vizet és a serpenyőt lefedve, pároljuk két, két és fél órát. Néha forgassuk meg és pótoljuk a folyadékot borral vagy vízzel. Zúzzuk össze a szardellafilét és a fokhagymát a borecettel. Mielőtt a bárány teljesen megpuhulna, ezzel a péppel kenjük át és 20 perc alatt pároljuk készre.
A sült polentával tálaljuk.




Sült polenta
Forraljunk fel másfél liter vizet. A rozmaringágat, a még hideg vízbe tegyük bele, majd két perc forralás után dobjuk ki. Sózzuk, borsozzuk meg a folyadékot és folyamatosan kevergetve öntsük bele a darát. Időnként megkeverve, főzzük kb. fél órát. Óvatosan, mert pöfög. Ha elkészült, keverjük el benne a reszelt sajtot és simítsuk olajjal kikent sütőlapra, ujjnyi vastagon. Ha kihűlt, vágjuk háromszögekre. Grillrácson vagy vaj-olaj keverékben süssük aranybarnára.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)