Római báránycsülök polentával (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 20 perc A recept forrása: Terka A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Húsételek Egyéb négylábúak Cimkék: Húsételek, Főétel mellé, Hétvégi ebéd, Párolt, Sós, Meleg, Zöldség, Húsfélék Hozzávalók 4 személyre: Római báránycsülök polentával
Sült polenta
Római báránycsülök polentával Egy vastagfalú serpenyőben melegítsük fel az olajat. A hideg olajba dobjunk bele egy gerezd fokhagymát és a rozmaringágat. Lassan melegítsük föl és mielőtt a fűszerek megbarnulnának, dobjuk ki azokat. A forró olajban süssük körös-körül barnára, a bőven sózott, borsozott báránycsülköket. Öntsünk alá kevés fehérbort és tovább forgatva süssük vissza zsírjára. Vegyük le a lángot takarékra, öntsünk a serpenyőbe némi vizet és a serpenyőt lefedve, pároljuk két, két és fél órát. Néha forgassuk meg és pótoljuk a folyadékot borral vagy vízzel. Zúzzuk össze a szardellafilét és a fokhagymát a borecettel. Mielőtt a bárány teljesen megpuhulna, ezzel a péppel kenjük át és 20 perc alatt pároljuk készre. A sült polentával tálaljuk. Sült polenta Forraljunk fel másfél liter vizet. A rozmaringágat, a még hideg vízbe tegyük bele, majd két perc forralás után dobjuk ki. Sózzuk, borsozzuk meg a folyadékot és folyamatosan kevergetve öntsük bele a darát. Időnként megkeverve, főzzük kb. fél órát. Óvatosan, mert pöfög. Ha elkészült, keverjük el benne a reszelt sajtot és simítsuk olajjal kikent sütőlapra, ujjnyi vastagon. Ha kihűlt, vágjuk háromszögekre. Grillrácson vagy vaj-olaj keverékben süssük aranybarnára. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||