Ribizlikrémes kocka
Hozzávalók
Ribizlikrémes kocka
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 csomag
tortazselé |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
2 evőkanál
ribizli lekvár |
251 |
0.2 |
0 |
61.6 |
0 |
0 |
3 dkg
búzadara |
0 |
9.4 |
1 |
73.4 |
7.2 |
0 |
20 adag
porcukor |
400 |
0 |
0 |
100 |
0 |
0 |
3 dl
tej (3,6 %) |
273 |
26 |
27 |
0.5 |
0 |
92 |
60 adag
ribizli |
33 |
0.6 |
1.2 |
7 |
6.8 |
0 |
20 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Piskóta alaprecept
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
6 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
6 evőkanál
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
6 evőkanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Ribizlikrémes kocka
A megsült piskótát két egyforma lapra vágjuk és az egyik lapot folpackkal kibélelt tepsibe fektetjük. Amíg a piskóta sül, a tejből és a darából tejbegrízt főzünk, hagyjuk kihűlni. Közben a vajat habosra keverjük a porcukorral és alaposan összedolgozzuk a kihűlt darával. Beleforgatjuk a ribizli kétharmadát és az alsó piskótalapra kenjük. Befedjük a másik lappal, kissé rányomkodjuk, majd bekenjük a lekvárral. Rászórjuk a maradék ribizlit és ráöntjük az előírás szerint elkészített tortazselét. Hűtőben hagyjuk megdermedni, majd a tepsiből kivéve vágjuk kockára.
Piskóta alaprecept
A tojásokat szétválasztjuk és tojások sárgáját kikeverjük a cukor felével. A fehérjét kemény habbá verjük a cukor másik felével és a csipet sóval. A habot felváltva, az átszitált liszttel óvatosan belekeverjük a tojásos masszába, vigyázzunk, hogy a hab ne törjön össze.
Sütőpapírral az alján kibélelt vagy vajazott, lisztezett (ha az oldalát is kikenjük nem jön fel szépen a tészta) kapcsos tortaformába öntjük és kb. 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd a hőfokot 175 fokra levéve még 35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e?
A sütő ajtaját sütés közben ne nyissuk ki, mert a tészta összeesik! A megsült piskótát 10 percig hagyjuk a nyitott sütőben hűlni, majd rácsra borítva lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd megfordítva hagyjuk kihűlni.
Csak teljes kihűlés után vágjuk fel.
Ha tekercsnek vagy szeletnek készítjük másfél centi vastagon simítsuk a tepsibe. A sütési idő kb. 20 percre rövidül. Ha tekercsnek szánjuk a tészta aljáról a sütőpapírt lehúzva és megfordítva visszaterítve, még melegen feltekerjük, ha szeletnek, konyharuhán hagyjuk kihűlni.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)