Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Ribizlikrémes kocka

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Főtt, Édes, Hideg, Tésztafélék, Gyümölcsök, Tejtermékek
Hozzávalók

Ribizlikrémes kocka
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csomag tortazselé 0 ? ? ? ? ?
2 evőkanál ribizli lekvár 251 0.2 0 61.6 0 0
3 dkg búzadara 0 9.4 1 73.4 7.2 0
20 adag porcukor 400 0 0 100 0 0
3 dl tej (3,6 %) 273 26 27 0.5 0 92
60 adag ribizli 33 0.6 1.2 7 6.8 0
20 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Piskóta alaprecept
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
6 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
6 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
6 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Ribizlikrémes kocka
A megsült piskótát két egyforma lapra vágjuk és az egyik lapot folpackkal kibélelt tepsibe fektetjük. Amíg a piskóta sül, a tejből és a darából tejbegrízt főzünk, hagyjuk kihűlni. Közben a vajat habosra keverjük a porcukorral és alaposan összedolgozzuk a kihűlt darával. Beleforgatjuk a ribizli kétharmadát és az alsó piskótalapra kenjük. Befedjük a másik lappal, kissé rányomkodjuk, majd bekenjük a lekvárral. Rászórjuk a maradék ribizlit és ráöntjük az előírás szerint elkészített tortazselét. Hűtőben hagyjuk megdermedni, majd a tepsiből kivéve vágjuk kockára.

Piskóta alaprecept
A tojásokat szétválasztjuk és tojások sárgáját kikeverjük a cukor felével. A fehérjét kemény habbá verjük a cukor másik felével és a csipet sóval. A habot felváltva, az átszitált liszttel óvatosan belekeverjük a tojásos masszába, vigyázzunk, hogy a hab ne törjön össze.
Sütőpapírral az alján kibélelt vagy vajazott, lisztezett (ha az oldalát is kikenjük nem jön fel szépen a tészta) kapcsos tortaformába öntjük és kb. 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd a hőfokot 175 fokra levéve még 35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e?
A sütő ajtaját sütés közben ne nyissuk ki, mert a tészta összeesik! A megsült piskótát 10 percig hagyjuk a nyitott sütőben hűlni, majd rácsra borítva lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd megfordítva hagyjuk kihűlni.
Csak teljes kihűlés után vágjuk fel.

Ha tekercsnek vagy szeletnek készítjük másfél centi vastagon simítsuk a tepsibe. A sütési idő kb. 20 percre rövidül. Ha tekercsnek szánjuk a tészta aljáról a sütőpapírt lehúzva és megfordítva visszaterítve, még melegen feltekerjük, ha szeletnek, konyharuhán hagyjuk kihűlni.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)