Ribizlikrémes kocka (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Steffy A recept nehézségi foka: 3 Helye a tartalomjegyzékben: Sütőben sült tészták Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Hétvégi ebéd, Csőben sült, Főtt, Édes, Hideg, Tésztafélék, Gyümölcsök, Tejtermékek Hozzávalók 4 személyre: Ribizlikrémes kocka
Piskóta alaprecept
Ribizlikrémes kocka A megsült piskótát két egyforma lapra vágjuk és az egyik lapot folpackkal kibélelt tepsibe fektetjük. Amíg a piskóta sül, a tejből és a darából tejbegrízt főzünk, hagyjuk kihűlni. Közben a vajat habosra keverjük a porcukorral és alaposan összedolgozzuk a kihűlt darával. Beleforgatjuk a ribizli kétharmadát és az alsó piskótalapra kenjük. Befedjük a másik lappal, kissé rányomkodjuk, majd bekenjük a lekvárral. Rászórjuk a maradék ribizlit és ráöntjük az előírás szerint elkészített tortazselét. Hűtőben hagyjuk megdermedni, majd a tepsiből kivéve vágjuk kockára. Piskóta alaprecept A tojásokat szétválasztjuk és tojások sárgáját kikeverjük a cukor felével. A fehérjét kemény habbá verjük a cukor másik felével és a csipet sóval. A habot felváltva, az átszitált liszttel óvatosan belekeverjük a tojásos masszába, vigyázzunk, hogy a hab ne törjön össze. Sütőpapírral az alján kibélelt vagy vajazott, lisztezett (ha az oldalát is kikenjük nem jön fel szépen a tészta) kapcsos tortaformába öntjük és kb. 200 fokra előmelegített sütőben 10 percig, majd a hőfokot 175 fokra levéve még 35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e? A sütő ajtaját sütés közben ne nyissuk ki, mert a tészta összeesik! A megsült piskótát 10 percig hagyjuk a nyitott sütőben hűlni, majd rácsra borítva lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd megfordítva hagyjuk kihűlni. Csak teljes kihűlés után vágjuk fel. Ha tekercsnek vagy szeletnek készítjük másfél centi vastagon simítsuk a tepsibe. A sütési idő kb. 20 percre rövidül. Ha tekercsnek szánjuk a tészta aljáról a sütőpapírt lehúzva és megfordítva visszaterítve, még melegen feltekerjük, ha szeletnek, konyharuhán hagyjuk kihűlni. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||