Tökös borzselé
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
50 dkg
sütőtök |
78 |
1.5 |
0.6 |
16.5 |
0.8 |
0 |
1 liter
muskotályos bor |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
1 db
vaníliarúd |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 evőkanál
gyömbér |
61 |
2.5 |
0.8 |
11 |
0 |
0 |
1 kg
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 csomag
zselésítő befőzőszer |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 db
citrom |
31 |
0.4 |
0.6 |
2.3 |
5.3 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Az apróra vágott sütőtököt, a citrom reszelt héját és kifacsart levét, kevés borral felöntve, puhára pároljuk, majd áttörjük. A többi bort a cukorral, a reszelt gyömbérrel és a felhasított vaníliarúddal felforraljuk, majd a tökös masszával elkeverjük és 10 percig főzzük, folyamatosan kevergetve. Törjük át szitán, majd töltsük üvegekbe és lezárva fordítsuk öt percre fejre. Visszaállítva hagyjuk kihűlni. Kamrapolcon sokáig eláll.
Vajas kalácsra kenve csodálatos reggeli, de csípős sajtok mellé is passzol.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)