Tökös borzselé (Hajókonyha recept)
 
Elkészítési idő: 30 perc
Munkaidő: 20 perc
A recept forrása: Móni
A recept nehézségi foka: 3
Helye a tartalomjegyzékben:   Házi befőzés 
Cimkék: Házi befőzés, Édes, Meleg

Hozzávalók 4 személyre:

kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
50 dkg sütőtök 78 1.5 0.6 16.5 0.8 0
1 liter muskotályos bor 0 ? ? ? ? ?
1 db vaníliarúd ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál gyömbér 61 2.5 0.8 11 0 0
1 kg cukor 402 0 0 99.9 0 0
1 csomag zselésítő befőzőszer ? ? ? ? ? ?
1 db citrom 31 0.4 0.6 2.3 5.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Az apróra vágott sütőtököt, a citrom reszelt héját és kifacsart levét, kevés borral felöntve, puhára pároljuk, majd áttörjük. A többi bort a cukorral, a reszelt gyömbérrel és a felhasított vaníliarúddal felforraljuk, majd a tökös masszával elkeverjük és 10 percig főzzük, folyamatosan kevergetve. Törjük át szitán, majd töltsük üvegekbe és lezárva fordítsuk öt percre fejre. Visszaállítva hagyjuk kihűlni. Kamrapolcon sokáig eláll.
Vajas kalácsra kenve csodálatos reggeli, de csípős sajtok mellé is passzol.