Borban párolt körte roqueforttal töltve
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
2 db
körte |
53 |
0.4 |
0.3 |
12 |
2.8 |
0 |
5 dl
száraz vörösbor |
? |
? |
? |
? |
0 |
0 |
3 db
szegfűszeg |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 db
fahéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 db
szegfűbors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 db
citrom |
31 |
0.4 |
0.6 |
2.3 |
5.3 |
0 |
2 evőkanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
20 dkg
roquefort sajt |
357 |
20 |
29.7 |
2 |
0 |
88 |
10 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 dl
tejszín |
372 |
21.5 |
30.6 |
2 |
0 |
90 |
2 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
ízlés szerint
fehérbors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3 cl
konyak |
246 |
0 |
0 |
1.7 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A vörösbort két deci vízzel edénybe tesszük, beledobjuk a fűszereket, darabka citromhéjat, csipet sót és a cukrot, majd felforraljuk. A körtéket félbevágjuk, belsejüket karalábévájóval kikaparjuk, domború oldalukból egy szeletkét levágunk, hogy majd könnyebben megálljon a tányéron, a borba tesszük és 5-6 percig főzzük. Ne legyen nagyon puha. A kivájt körtedarabokat dobjuk citromos vízbe. Ha elkészült a körte, hagyjuk kihűlni. A sajtot a szobahőmérsékletű vajjal, tejszínnel, zúzott fokhagymával, a borssal és a konyakkal habosra keverjük. Habzsákból a körték üregébe töltjük, majd hűtőbe tesszük. A borból kidobjuk a fűszereket és a leszűrt körtedarabokkal sűrű sziruppá főzzük, ez kb negyed óra, szitán áttörjük, jól elkeverjük. Ezt is kihűtjük.
A tálalás előtt fél órával a körtét vegyük ki a hűtőből, majd a tányéron halmozzunk mellé a körtezseléből.Pirítóst vagy kenyércsipszet kínáljunk mellé.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)