Borban párolt körte roqueforttal töltve (Hajókonyha recept)
Munkaidő: 30 perc A recept forrása: Gixer A recept nehézségi foka: 2 Helye a tartalomjegyzékben: Előételek Cimkék: Előételek, Hidegkonyhai készítmények, Főétel előtt, Hétvégi ebéd, Szilveszter, Buli, Főtt, Töltött, Édes, Sós, Hideg, Gyümölcsök, Tejtermékek Hozzávalók 4 személyre:
A vörösbort két deci vízzel edénybe tesszük, beledobjuk a fűszereket, darabka citromhéjat, csipet sót és a cukrot, majd felforraljuk. A körtéket félbevágjuk, belsejüket karalábévájóval kikaparjuk, domború oldalukból egy szeletkét levágunk, hogy majd könnyebben megálljon a tányéron, a borba tesszük és 5-6 percig főzzük. Ne legyen nagyon puha. A kivájt körtedarabokat dobjuk citromos vízbe. Ha elkészült a körte, hagyjuk kihűlni. A sajtot a szobahőmérsékletű vajjal, tejszínnel, zúzott fokhagymával, a borssal és a konyakkal habosra keverjük. Habzsákból a körték üregébe töltjük, majd hűtőbe tesszük. A borból kidobjuk a fűszereket és a leszűrt körtedarabokkal sűrű sziruppá főzzük, ez kb negyed óra, szitán áttörjük, jól elkeverjük. Ezt is kihűtjük. A tálalás előtt fél órával a körtét vegyük ki a hűtőből, majd a tányéron halmozzunk mellé a körtezseléből.Pirítóst vagy kenyércsipszet kínáljunk mellé. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||