Rakott káposzta
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
ízlés szerint
pirospaprika |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1.5 kg
savanyúkáposzta |
20 |
1.1 |
0.2 |
3.4 |
2.1 |
0 |
75 dkg
sertéshús közepes zsírtartalmú |
288 |
17.5 |
23.9 |
0.3 |
0 |
68 |
15 dkg
füstölt szalonna |
696 |
9 |
73 |
0 |
0 |
105 |
15 dkg
rizs |
352 |
8 |
0.3 |
77.5 |
1.4 |
0 |
10 dkg
zsír |
898 |
0.1 |
99.7 |
0 |
0 |
100 |
4 dl
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
3 fej
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A zsíron az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a darált húst és állandóan keverve morzsásra sütjük, megsózzuk, borsozzuk és a zúzott fokhagymát belekeverjük. Kevés vizet öntünk rá és majdnem puhára főzzük, majd a tűzről levéve megszórjuk pirospaprikával. A rizst a szokott módon megpároljuk. A szalonnát apró kockákra vágjuk és kisütjük. A savanyú káposztát ízlésünk szerint kimossuk és lecsöpögtetjük. A szalonnás zsíron roppanósra pároljuk. Egy tepsit kikenünk zsiradékkal és a tál aljára tesszük a káposzta egyharmadát, erre egyenletesen rásimítjuk a rizs és a pörkölt felét, a káposzta újabb harmada jön, erre ismét rizs és pörkölt, majd a megmaradt káposztával az egészet befedjük. A káposzta tetejére öntjük a tejfölt.
A tepsit előmelegített sütőbe tesszük és 160 fokon, háromnegyedórát sütjük. Kockára vágás előtt hagyjuk tíz percig pihenni.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)