Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Pulykaragu leves

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 180 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Levesek 
Cimkék: Levesek, Főétel előtt, Hideg téli napokra, Karácsony, Főtt, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
2 db pulykanyak 0 ? ? ? ? ?
1 db pulykaszárny 0 ? ? ? ? ?
1 db pulykazúza 0 ? ? ? ? ?
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
2 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
2 db sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
2 db fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1 fél zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
3 db gomba 40 5.9 0.5 3.3 3 0
10 dkg zöldborsó 89 7 0.4 14 4.3 0
1 evőkanál margarin ? ? ? ? ? ?
1 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 dl tejszín 372 21.5 30.6 2 0 90
1 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A feldarabolt pulykanyakat és a szárnyból eltávolított csontokat, a zúzával bő két liter sós, egész borssal ízesített vízben feltesszük főni. Két órát kis lángon forraljuk. Közben a felkockázott pulykaszárnyat a felforrósított vajon megpirítjuk, rádobjuk a vékony csíkokra vágott répaféléket és a zellert, ezekkel is összepirítjuk, majd rászórjuk a lisztet és néhányszor átkeverjük. Rászűrjük a pulyka alaplevet és felforraljuk, beledobjuk a hagymákat, az apró kockára vágott zúzát és ha szeretjük a pulykanyakat. Amikor majdnem puha a zöldség, a felszeletelt gombát és a zöldborsót is hozzáadjuk. Készre főzés előtt vajgaluskát szaggatunk bele. Tálalás előtt belekeverjük a tojássárgájával elkevert tejszínt, de ezzel már nem forraljuk. Petrezselyemzölddel bőségesen megszórva tálaljuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)