Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Mézeskalács karácsonyfadísznek

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 60 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Hideg téli napokra, Karácsony, Csőben sült, Édes, Tojás, Gabonafélék
Hozzávalók

Mézeskalács karácsonyfadísznek
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
3 dl méz 327 0.4 0 81 0 0
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
10 dkg zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
2 kávéskanál szódabikarbóna 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék 0 ? ? ? ? ?
40 dkg porcukor 400 0 0 100 0 0
50 dkg rozsliszt 346 10 1.1 73.6 5.7 0
50 dkg finomliszt 345 13.5 1 70.4 0.2 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Díszítő cukormáz mézeskalácshoz
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db tojásfehérje 14 3 0.1 0.2 0 0
5 evőkanál porcukor 400 0 0 100 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Mézeskalács karácsonyfadísznek
A szárazanyagokat összekeverjük, majd belemorzsoljuk a zsiradékot. Deszkán kupacot formálunk, majd a közepébe mélyedést készítve, beleütjük a tojásokat és a meglangyosított mézet, összegyúrjuk. Ez nem rövid folyamat, ne legyünk türelmetlenek. A deszkát lisztezhetjük bőven. A tészta ne legyen lágy. Végül 2-3 mm vastagra nyújtsuk ki és kiszúróval vágjuk ki. Késsel emeljük zsírozott, lisztezett sütőlapra, majd forró sütőben, néhány perc alatt süssük készre. Kihűlés után díszítsük cukormázzal és, ha megszáradt a máz, fűzzünk bele cérnát, így könnyen a fára akaszthatjuk.



Díszítő cukormáz mézeskalácshoz
A tojásfehérjét a porcukorral jól elkeverjük, de ne verjük habbá. A tojás méretétől függően, több cukor is szükséges lehet. Sűrűn folyó masszát kell kapnunk. A felhasználás szerint ételszínezékkel, kakaóporral, cékla- ill. spenótlével színezhetjük.
Kis nejlonzacskóba töltjük, majd a zacskó sarkát levágva, díszíthetjük, írhatjuk a mézeskalácsot.
Doboz vagy házikó összeállításánál ragasztónak használhatjuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)