Dédi hájas sütije
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
20-25 dkg
dió |
654 |
18.6 |
57 |
11.7 |
7.5 |
0 |
1 evőkanál
ecet (20%-os) |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1 csapott evőkanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 csapott evőkanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 dl
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
2 db
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
60 dkg
háj |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
1.15 kg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
15 dkg
szilvalekvár |
227 |
1.3 |
0 |
54 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A hájat, 2 óráig, hideg vízben áztatjuk, megtöröljük, lehúzzuk a hártyáját, daraboljuk és daráljuk. 50 dkg hájat kb. 15 dkg liszttel összegyúrunk és 20 percre hűtőbe tesszük, hogy nyújtható legyen.
Az egy kg szitált lisztbe 10 dkg hájat beledolgozunk, majd beletesszük a többi hozzávalót is: 1 ek sót, 1ek cukrot, 2dl tejfölt, 2 tojássárgáját, ecetet és kb 8 dl langyos vizet. A tésztát jól kidolgozzuk míg hólyagos nem lesz. Ezután 20 percig hideg helyen pihentetjük.
A nyújtás előtt lelapítjuk a tésztát és finoman kinyújtjuk hogy kb 0,5 cm vékonyságú legyen. Elővesszük a lisztes hájat a hűtőből, kis adagonként kinyújtjuk és beterítjük vele az előzőleg kinyújtott tésztát. Ezután 4 rétegbe hajtogatjuk és hideg helyen pihentetjük kb 20 percig. Utána még háromszor hajtogatjuk, de akkor már csak 3 rétegben. Minden hajtogatás után 20 percig hideg helyen pihentetni kell!
Az utolsó pihentetés után a tésztát fél cm vastagra nyújtjuk és meleg késsel 6 cm-es kockákat vágunk ki belőle. A kivágott darabokra kevés diós tölteléket teszünk (a diós töltelékhez: cukor, reszelt citromhéj, kicsi tej vagy víz (annyi hogy összeálljon)) és háromszög alakúra hajtjuk. Így készül a „párnacsücsök” forma.
A „kosárka” formákhoz két pogácsaszaggatót (egy egészen kicsit és egy nagyot) használunk. A két kivágott formát vízzel „ragasztjuk” egymáshoz, a lekvárt sütés után tesszük bele a „kosárkákba”.
Sütés előtt 20 percig a tepsiben pihentetni kell (hideg helyen).
Előmelegített sütőben világosbarnára sütjük.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)