Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Marhatokány Dózsa módra

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Marhából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Párolt, Bogrács, Sós, Meleg, Húsfélék
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint köménymag 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint feketebors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint majoránna 0 0 0 0 0 0
1 dl tejföl (20%) 216 3.3 20 3.9 0 110
1 evőkanál paradicsomlé 100%-os 43 0.2 0.04 10.7 0.3 0
1 db paradicsom  22 1 0.2 4 1.8 0
1 db zöldpaprika  20 1.2 0.3 3 2 0
3 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
15 dkg füstölt szalonna 696 9 73 0 0 105
80 dkg marhahús közepes zsírtartalmú 205 19 14 0.6 0 75
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk és felolvasztjuk úgy, hogy a szalonna szép pirosra kisüljön. Beletesszük a vékony karikára vágott vöröshagymát, mellyel jól megpirítjuk és hozzátesszük a kisujjnyi hosszú, de nagyon vékony csíkokra vágott marhahúst(lehet lábszár, felsál vagy fartő). Nagy tűzön az egészet lepirítjuk úgy, hogy leve ne maradjon. A pirítás után megsózzuk, törött borssal, majoránnával és néhány szem összetört köménymaggal fűszerezzük. Hozzáöntjük a finomra vágott paradicsomot, zöldpaprikát és pirospaprikát, ezekkel elkeverjük, és annyi vízzel eresztjük fel, hogy a húst ellepje. Fedő alatt puhára pároljuk, annyi lével, hogy ha a tejfelt hozzátesszük, és belekeverjük, a húst teljesen ellepje.
Finomra vágott zöldpetrezselyemmel meghintve tálaljuk, és hozzá sós burgonyát adunk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)