| alapanyag | kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 30 dkg liszt | 339 | 11.7 | 2.7 | 70.7 | 4.7 | 0 |
| 30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt | 0 | ? | ? | ? | ? | ? |
| 2 teáskanál konyhasó | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| 1 kiskanál cukor | 402 | 0 | 0 | 99.9 | 0 | 0 |
| 3 dkg élesztő | 78 | 16.7 | 1.2 | 0 | 0.2 | 0 |
| 2 evőkanál lenmag | 377 | 24.4 | 30.9 | 0 | 38.6 | 0 |
| 3 evőkanál napraforgómag | 583 | 22.5 | 49 | 12.3 | 6.3 | 0 |
| 1 teáskanál köménymag | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |
| az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak | ||||||
3 dl langyos víz vízbe szórjuk a cukrot, kevés lisztet és hozzámorzsoljuk az élesztőt. A kétféle lisztet és a sót összeszitáljuk, majd az élesztős folyadékot hozzáadva tésztává gyúrjuk. Végül beledagasztjuk a magokat is. Konyharuhával letakarva, langyos helyen, bő óra alatt, a duplájára kelesztjük. Ekkor átgyúrjuk és gombócokra osztjuk, melyekből szivar alakot formálunk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd még húsz percig kelesszük. A sütő aljába tálkányi vizet teszünk és 200 fokra előmelegítjuk. Sütés előtt a bucik tetejét kenjük le vízzel, majd kb. 20 perc alatt süssük meg.