Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Lengyel húsos pirog

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 120 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Főtt tészták 
Cimkék: Tészták, Húsételek, Főétel, Hétköznapi vacsora, Buli, Töltött, Főtt, Sós, Meleg, Tojás, Húsfélék, Zöldség
Hozzávalók

Lengyel pirog (alaptészta)
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
60 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
1 teáskanál konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 teáskanál olaj 899 0 99.9 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Lengyel húsos pirog
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
1 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
5 evőkanál vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
2 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 szál póréhagyma 37 2.2 0.3 6.3 2.3 0
1 szál fehérrépa 30 1.2 0.1 5.9 7.5 0
1/2 fej zeller 31 1.4 0.3 5 4.2 0
3 szál sárgarépa  40 1.2 0.2 8.1 3.4 0
50 dkg marhacomb 231 19 18 0.6 0 70
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Lengyel pirog (alaptészta)
A lisztet szitáljuk tálba, keverjük bele a sót, majd öntsük le másfél deci forrásban lévő vízzel. Keverjük alaposan át, a keletkező csomókat villával nyomkodjuk szét. Letakarva, öt percig, pihentessük. Ekkor féldeci hideg vizet hozzáadva gyúrjuk át és ismét pihentessük egy negyed órát. Végül az olajat is hozzáadva dagasszuk öt percet. Lisztezett deszkán nyújtsuk késfok vastagra és szaggassuk ki, kerek kiszúróval. A maradék tésztát újból összegyúrva használjuk fel. A töltelékkel megtöltve félbehajtjuk és a szélét jól lenyomkodjuk. Forrásban lévő, sós vízben főzzük, néha megkeverve, amíg a víz felszínére feljön az összes pirog.


Lengyel húsos pirog
Sóval borssal ízesített vízben főzzük a marhahúst félpuhára, majd adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket. Ha megpuhult minden szűrjük le és csepegtessük le. Daráljuk át a húst és a zöldségeket, de ne túl finomra. Két evőkanál vajon megpároljuk a finomra vágott hagymát, majd a húsos keverékkel, a tojásokkal és a finomra vágott petrezselyemmel jól elkeverjük. Ha szükséges, sót és borsot adhatunk még hozzá. Ha száraznak tűnik a massza, kevés főzőlével hígíthatjuk. Végül a húst az elkészített tésztába töltjük. Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Lecsepegtetjük és tálalás előtt kevés, forró vajban, mindkét oldalukat, aranybarnára sütjük.
Ízlés szerint pirított hagymával megszórva tálaljuk.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)