Lengyel húsos pirog
Hozzávalók
Lengyel pirog (alaptészta)
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
60 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
1 teáskanál
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 teáskanál
olaj |
899 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Lengyel húsos pirog
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 csokor
petrezselyemzöld |
61 |
4.4 |
0.4 |
9.8 |
4.3 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 fej
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
5 evőkanál
vaj |
372 |
27.7 |
28.1 |
1.6 |
0 |
100 |
2 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
1 szál
póréhagyma |
37 |
2.2 |
0.3 |
6.3 |
2.3 |
0 |
1 szál
fehérrépa |
30 |
1.2 |
0.1 |
5.9 |
7.5 |
0 |
1/2 fej
zeller |
31 |
1.4 |
0.3 |
5 |
4.2 |
0 |
3 szál
sárgarépa |
40 |
1.2 |
0.2 |
8.1 |
3.4 |
0 |
50 dkg
marhacomb |
231 |
19 |
18 |
0.6 |
0 |
70 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Lengyel pirog (alaptészta)
A lisztet szitáljuk tálba, keverjük bele a sót, majd öntsük le másfél deci forrásban lévő vízzel. Keverjük alaposan át, a keletkező csomókat villával nyomkodjuk szét. Letakarva, öt percig, pihentessük. Ekkor féldeci hideg vizet hozzáadva gyúrjuk át és ismét pihentessük egy negyed órát. Végül az olajat is hozzáadva dagasszuk öt percet. Lisztezett deszkán nyújtsuk késfok vastagra és szaggassuk ki, kerek kiszúróval. A maradék tésztát újból összegyúrva használjuk fel. A töltelékkel megtöltve félbehajtjuk és a szélét jól lenyomkodjuk. Forrásban lévő, sós vízben főzzük, néha megkeverve, amíg a víz felszínére feljön az összes pirog.
Lengyel húsos pirog
Sóval borssal ízesített vízben főzzük a marhahúst félpuhára, majd adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket. Ha megpuhult minden szűrjük le és csepegtessük le. Daráljuk át a húst és a zöldségeket, de ne túl finomra. Két evőkanál vajon megpároljuk a finomra vágott hagymát, majd a húsos keverékkel, a tojásokkal és a finomra vágott petrezselyemmel jól elkeverjük. Ha szükséges, sót és borsot adhatunk még hozzá. Ha száraznak tűnik a massza, kevés főzőlével hígíthatjuk. Végül a húst az elkészített tésztába töltjük. Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük. Lecsepegtetjük és tálalás előtt kevés, forró vajban, mindkét oldalukat, aranybarnára sütjük.
Ízlés szerint pirított hagymával megszórva tálaljuk.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)