Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Krampampuli

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 15 perc
Munkaidő: 15 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Kezdő
Helye a tartalomjegyzékben:  Alkoholos italok 
Cimkék: Italok, Hideg téli napokra, Szilveszter, Főtt, Édes, Meleg, Alkoholos, Gyümölcsök
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
5 dl rum 365 52 0 0 0 0
1 kg kockacukor 0 ? ? ? ? ?
2 evőkanál teafű 121 26 5.1 0.8 0 0
ízlés szerint fahéj 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint szegfűbors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint szegfűszeg 0 0 0 0 0 0
2 liter száraz fehérbor 70 0 0 16 0 0
5 dkg kandírozott citromhéj 0 ? ? ? ? ?
5 dkg kandírozott narancshéj ? ? ? ? ? ?
10 dkg aszalt szilva 219 2.3 0.6 47.4 5 0
10 dkg mazsola 287 2.4 0 65 5.4 0
10 dkg datolya 282 1.9 0.5 66.3 0 0
10 dkg aszalt füge 246 3.5 1.3 54 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
Hagyományos szilveszteri ital, már a készítése is kiváló hangulatot teremt.
Megfelelő méretű, tűzálló üvegedénybe felvagdalt fügét, datolyát, aszaltszilvát, mazsolát és kandírozott narancs és citromhéjat rakunk.
A tál tetejére lángelosztót vagy fémszitát teszünk, erre pedig a narancshéjon, citromhéjon átdörzsölt kockacukrot.
A cukrot lelocsoljuk fél liter jó minőségű rummal. Óvatosan meggyújtjuk és megvárjuk amíg a láng kialszik, ekkor ráöntünk két liternyi forralt bort, feleannyi teát és 2-2 narancs és citrom kicsavart levét. A bor és a tea forró legyen, nehogy az üvegtál elpattanjon.
Jól átkeverjük és öt percig hagyjuk állni, majd vastag falú üvegpohárba merve kínáljuk, a sűrűjéből is jusson minden pohárba.



Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)