Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Képviselő fánk

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 60 perc
Munkaidő: 30 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Sütőben sült tészták 
Cimkék: Édességek, Tészták, Desszert, Teaparti, Kártyaparti , Karácsony, Buli, Szilveszter, Farsang, Főtt, Édes, Csőben sült, Hideg, Tojás, Tejtermékek, Gabonafélék
Hozzávalók

Képviselő fánk
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
6 dkg vaj 372 27.7 28.1 1.6 0 100
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 kávéskanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
4 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
10 dkg liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A töltelékhez
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 csipet konyhasó 0 0 0 0 0 0
1 evőkanál vanília kivonat 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál cukor 402 0 0 99.9 0 0
4 evőkanál liszt 339 11.7 2.7 70.7 4.7 0
5 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
4 db tojássárgája 54 2.4 4.9 0.1 0 272
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

A habhoz
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint cukor 402 0 0 99.9 0 0
4 dl habtejszín 284 15.5 23.7 1.9 0 77
1 csomag habfixáló 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Képviselő fánk
A vízbe dobjuk a sót, a cukrot és a vajat. Felforraljuk és beleöntjük a lisztet. Jól elkeverjük és addig kevergetjük, amíg az edény fenekén fehér hártyát nem húz. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a tojásokat egyenként a tésztába keverjük, közben jó sok levegőt dolgozzunk a tésztába.
A tésztából, sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól távol, habzsákból vagy vágott sarkú zacskóból, diónyi halmokat nyomunk. 200 fokra előmelegített, gőzös sütőben, kb. fél óra alatt megsütjük.
A sütőajtót sütés közben nem szabad kinyitni, mert összeesik a tészta! Ha megsült a fánkok tetejét éles késsel vágjuk le és szedjük ki a tészta belső hártyáit.
Habzsákból a tésztába töltjük a krémet, nyomjuk a tejszínhabot és befedjük a tetejével.
Érdemes fogyasztás előtt tölteni, hogy a tészta ropogós maradjon. A tetejét porcukorral, karamellel vagy csokoládéval díszíthetjük.

A töltelékhez
A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral és a vanília kivonattal, majd a lisztet és kevés tejet hozzáadva robotgéppel kikeverjük. A tejet fokozatosan hozzáadva csomómentesre keverjük. Lassú tűzön, folyamatosan kavarva sűrűre főzzük. Egyszer-egyszer megkeverve kihűtjük.

A habhoz
A tejszínt a habfixálóval és a cukorral kemény habbá verjük.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)