Karácsonyi töltött pulyka
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
4 evőkanál
zsír |
898 |
0.1 |
99.7 |
0 |
0 |
100 |
3 gerezd
fokhagyma |
134 |
6.8 |
0.1 |
26.3 |
0.8 |
0 |
1 kg
gesztenye |
167 |
4.8 |
1.5 |
32.6 |
7.5 |
0 |
3 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
1 db
zsemle |
147 |
5.1 |
0.4 |
30.8 |
0.5 |
0 |
1 evőkanál
kapribogyó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
20 dkg
erdei gomba |
41 |
5.7 |
0.4 |
3.8 |
6 |
0 |
5 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
2 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
25 dkg
libamáj |
130 |
16.4 |
4.3 |
6.3 |
0 |
515 |
1 db
bébipulyka |
0 |
? |
? |
? |
? |
? |
igény szerint
főtt füstölt sonka |
308 |
15.7 |
27 |
0.2 |
0 |
82 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A pulykát gondosan megtisztítjuk és két nappal sütés előtt besózzuk. A betöltés előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni. A vajban a felkockázott liba és a pulyka máját megsütjük, a gombával együtt, majd a kapribogyóval ízesítjük. A gesztenyét a szokás szerint megsütjük és hámozás után puhára főzzük. A gesztenye felét, a májas, gombás keveréket, két keményre főzött tojást, a tejben áztatott és kicsavart zsemlét húsdarálón áteresztünk, sóval borssal és zúzott fokhagymával fűszerezve a maradék nyers tojással eldolgozzuk. A masszába tehetünk kockára vágott, főtt, füstölt sonkát is. A keveréket a pulyka bőre alá töltjük. A maradék gesztenyét a pulyka hasüregébe töltjük és a bőrt összetűzzük. A zsírt megforrósítjuk és megöntözzük vele a pulyka bőrét, nehogy párolás közben felhasadjon. Aláöntünk egy pohárnyi forró vizet és fedő alatt 2 óra hosszat pároljuk. Ha kell, még utána öntünk némi forró vizet. Végül a fedőt levéve, saját levével locsolgatva 1-2 órán át sütjük, aszerint, hogy milyen idős és mekkora a pulyka. Időnként forgassuk meg, hogy minden oldala szépen megpiruljon. Felvágás előtt fólia alatt negyed órát pihentessük.
Sült burgonyával, párolt káposztával vagy zöldségekkel tálaljuk.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)