Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Karácsonyi töltött pulyka

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 300 perc
Munkaidő: 40 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Húsételek  Pulykából 
Cimkék: Húsételek, Főétel, Buli, Karácsony, Töltött, Párolt, Csőben sült, Kemence, Sós, Meleg, Húsfélék, Zöldség
Hozzávalók

alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
4 evőkanál zsír 898 0.1 99.7 0 0 100
3 gerezd fokhagyma  134 6.8 0.1 26.3 0.8 0
1 kg gesztenye 167 4.8 1.5 32.6 7.5 0
3 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
1 db zsemle 147 5.1 0.4 30.8 0.5 0
1 evőkanál kapribogyó 0 0 0 0 0 0
20 dkg erdei gomba 41 5.7 0.4 3.8 6 0
5 dkg margarin ? ? ? ? ? ?
2 dl tej (2.8%) 60 3.4 2.8 5.3 0 10
25 dkg libamáj 130 16.4 4.3 6.3 0 515
1 db bébipulyka 0 ? ? ? ? ?
igény szerint főtt füstölt sonka 308 15.7 27 0.2 0 82
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
A pulykát gondosan megtisztítjuk és két nappal sütés előtt besózzuk. A betöltés előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni. A vajban a felkockázott liba és a pulyka máját megsütjük, a gombával együtt, majd a kapribogyóval ízesítjük. A gesztenyét a szokás szerint megsütjük és hámozás után puhára főzzük. A gesztenye felét, a májas, gombás keveréket, két keményre főzött tojást, a tejben áztatott és kicsavart zsemlét húsdarálón áteresztünk, sóval borssal és zúzott fokhagymával fűszerezve a maradék nyers tojással eldolgozzuk. A masszába tehetünk kockára vágott, főtt, füstölt sonkát is. A keveréket a pulyka bőre alá töltjük. A maradék gesztenyét a pulyka hasüregébe töltjük és a bőrt összetűzzük. A zsírt megforrósítjuk és megöntözzük vele a pulyka bőrét, nehogy párolás közben felhasadjon. Aláöntünk egy pohárnyi forró vizet és fedő alatt 2 óra hosszat pároljuk. Ha kell, még utána öntünk némi forró vizet. Végül a fedőt levéve, saját levével locsolgatva 1-2 órán át sütjük, aszerint, hogy milyen idős és mekkora a pulyka. Időnként forgassuk meg, hogy minden oldala szépen megpiruljon. Felvágás előtt fólia alatt negyed órát pihentessük.
Sült burgonyával, párolt káposztával vagy zöldségekkel tálaljuk.


Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)