Herőce (régi magyar fánk)
Hozzávalók
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
50 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
1 adag
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
2 adag
tojássárgája |
54 |
2.4 |
4.9 |
0.1 |
0 |
272 |
csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 teáskanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
1 igény szerint
porcukor |
400 |
0 |
0 |
100 |
0 |
0 |
1 igény szerint
fahéj |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A lisztet deszkára halmozzuk, a közepébe mélyedést formálunk, majd a tojásokat, a cukrot és a sót beletéve. összegyúrjuk kb 1 deci langyos vízzel. A vizet csak fokozatosan adjuk hozzá, kemény tésztát kell kapnunk. Letakarva fél órát pihentessük, majd lisztezett deszkán nyújtsuk késfok vastagra. Derelyemetszővel vágjuk ujjnyi széles, hosszú csíkokra és középforró olajban süssük aranybarnára, csepegtessük le és halmozzuk tálba, bőven megszórva fahéjas porcukorral.
Adhatunk hozzá, némi pálinkával hígított, langyos lekvárt is. is.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)