Kelt csöröge fánk
Hozzávalók
| alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
| 50 dkg
liszt |
339 |
11.7 |
2.7 |
70.7 |
4.7 |
0 |
| 8 dkg
margarin |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
| 3 adag
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
| 2.5 dl
tejföl (20%) |
216 |
3.3 |
20 |
3.9 |
0 |
110 |
| 1 evőkanál
cukor |
402 |
0 |
0 |
99.9 |
0 |
0 |
| 1.5 dkg
élesztő |
78 |
16.7 |
1.2 |
0 |
0.2 |
0 |
| 1 dl
tej (2.8%) |
60 |
3.4 |
2.8 |
5.3 |
0 |
10 |
| 1 késhegynyi
szalalkáli |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| 1/2 dl
rum |
365 |
52 |
0 |
0 |
0 |
0 |
| 1 csipet
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
|
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
A tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd 3 deka vaj kivételével, a hozzávalókat összegyúrjuk és lisztezett deszkán kinyújtjuk. A maradék vajat megolvasztjuk és ecsettel megkenjük a tészta tetejét, majd félbehajtjuk. Kissé megkelesztjük majd ismét kenés, félbehajtás és kelesztés következik. Ezt háromszor, négyszer ismételjük meg. Végül a tésztát vékonyra nyújtjuk és téglalapokra vágjuk, a lapokba hosszában kétszer belevágunk és a tészta sarkait átellenesen áthúzzuk a nyílásokon. Bő, forró olajban pirosra sütjük.
Vaníliás cukorral bőven meghintve, langyos baracklekvárral kínáljuk.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)