Görög dolma
Hozzávalók
Görög dolma
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
igény szerint
szölő levél |
? |
? |
? |
? |
? |
? |
15 dkg
rizs |
352 |
8 |
0.3 |
77.5 |
1.4 |
0 |
3 fej
vöröshagyma |
40 |
1.2 |
0.1 |
8.3 |
3.1 |
0 |
1 csokor
petrezselyemzöld |
61 |
4.4 |
0.4 |
9.8 |
4.3 |
0 |
1 csokor
mentalevél |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2 evőkanál
citromlé |
18 |
0.2 |
0 |
3.1 |
0 |
0 |
1 dl
olívaolaj |
901 |
0 |
99.6 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
bors |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Avgolemono, azaz tojásos-citromos mártás
alapanyag |
kalória (kcal) |
fehérje (g) |
zsír (g) |
szénhidrát (g) |
rost (g) |
koleszterin (mg) |
1 db
tojás |
66 |
5.4 |
4.8 |
0.3 |
0 |
274 |
4 evőkanál
citromlé |
18 |
0.2 |
0 |
3.1 |
0 |
0 |
ízlés szerint
konyhasó |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak
|
Görög dolma
A hagymát nagyon apróra vágjuk. Fél deci olajat hevítünk egy serpenyőben, hozzátesszük a rizst, üvegesre pirítjuk, rádobjuk a hagymát, kicsit kevergetjük, majd 2 dl forró vízzel felöntjük és hozzáadjuk az apróra vágott zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk. Lefedve 10 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A szőlőleveleket megmossuk és leforrázzuk, hogy könnyebben tölthetőek legyenek. Mindegyik szőlőlevélbe tegyünk a rizses keverékből. Göngyöljük össze a leveleket és rakjuk szorosan egymás mellé egy lábosba. A citromlével és a maradék olajjal meglocsoljuk, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, egy tányérral leborítjuk, hogy ne jöjjön fel. 30-40 percig, fedő alatt, lassú tűzön főzzük és a főző edényben hagyjuk kihűlni.
Hidegen és melegen is tálalhatjuk. A meleg változatnál avgolemono mártással tálaljuk.
Avgolemono, azaz tojásos-citromos mártás
A tojást szétválasztjuk. A fehérjét felverjük egy evőkanál vízzel, majd hozzákeverjük a sárgáját. A citromlét hozzáadjuk. A tojáskeveréket kézimixerrel keverjük és apránként teszünk hozzá némi vizet.
A mártásnak sűrűnek kell lennie.
Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)