Hajókonyha
Receptek Tudod-e? Blog
Keresés mehet!

Görög dolma

Nyomtatóbarát változat!
Elkészítési idő: 70 perc
Munkaidő: 25 perc
A recept forrása:
A recept nehézségi foka: Háziasszony
Helye a tartalomjegyzékben:  Előételek 
Cimkék: Böjt, Sörözés, borozás, Főétel előtt, Meleg nyári napokra, Hústalan feltétek, Hidegkonyhai készítmények, Előételek, Göngyölt, Párolt, Sós, Savanyú, Hideg, Meleg, Zöldség, Gabonafélék
Hozzávalók

Görög dolma
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
igény szerint szölő levél ? ? ? ? ? ?
15 dkg rizs 352 8 0.3 77.5 1.4 0
3 fej vöröshagyma  40 1.2 0.1 8.3 3.1 0
1 csokor petrezselyemzöld 61 4.4 0.4 9.8 4.3 0
1 csokor mentalevél 0 0 0 0 0 0
2 evőkanál citromlé 18 0.2 0 3.1 0 0
1 dl olívaolaj 901 0 99.6 0 0 0
ízlés szerint bors 0 0 0 0 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Avgolemono, azaz tojásos-citromos mártás
alapanyag kalória
(kcal)
fehérje
(g)
zsír
(g)
szénhidrát
(g)
rost
(g)
koleszterin
(mg)
1 db tojás 66 5.4 4.8 0.3 0 274
4 evőkanál citromlé 18 0.2 0 3.1 0 0
ízlés szerint konyhasó 0 0 0 0 0 0
az adatok tájékoztató jellegűek, hiányosak (?) és 100g alapanyagra vonatkoznak

Görög dolma
A hagymát nagyon apróra vágjuk. Fél deci olajat hevítünk egy serpenyőben, hozzátesszük a rizst, üvegesre pirítjuk, rádobjuk a hagymát, kicsit kevergetjük, majd 2 dl forró vízzel felöntjük és hozzáadjuk az apróra vágott zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk. Lefedve 10 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. A szőlőleveleket megmossuk és leforrázzuk, hogy könnyebben tölthetőek legyenek. Mindegyik szőlőlevélbe tegyünk a rizses keverékből. Göngyöljük össze a leveleket és rakjuk szorosan egymás mellé egy lábosba. A citromlével és a maradék olajjal meglocsoljuk, majd annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, egy tányérral leborítjuk, hogy ne jöjjön fel. 30-40 percig, fedő alatt, lassú tűzön főzzük és a főző edényben hagyjuk kihűlni.
Hidegen és melegen is tálalhatjuk. A meleg változatnál avgolemono mártással tálaljuk.

Avgolemono, azaz tojásos-citromos mártás
A tojást szétválasztjuk. A fehérjét felverjük egy evőkanál vízzel, majd hozzákeverjük a sárgáját. A citromlét hozzáadjuk. A tojáskeveréket kézimixerrel keverjük és apránként teszünk hozzá némi vizet.
A mártásnak sűrűnek kell lennie.

Ezeket is érdemes megnézni! (Rokon receptek)